Izvor: Deutsche Welle, 27.Sep.2021, 18:03

SPD ostaje na vlasti u Berlinu i Meklenburgu Prednjoj Pomeraniji

Osim na saveznom nivou, u nedjelju se glasalo i na nivou pokrajinskih parlamenata i to u Berlinu te Meklendubrgu-Prednjoj pomeraniji. I tu je SPD odneo pobedu.

Najpre je u Berlinu sve mirisalo na senzaciju: prve prognoze su najviše glasova pripisivale stranci Zelenih. To bi, da se ostvarilo, poremetilo odnose u dosadašnjoj koaliciji koja poslednjih pet godina vlada nemačkom metropolom koja ujedno ima i status savezne pokrajine. Glavnu kandidatkinju Zelenih Betinu Jaraš mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << su već proglasili gradonačelnicom i već se govorilo o zameni mesta unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i stranke Levice.

pročitajte još - Nemačka: u nedelju izbori i u dve pokrajine i jedan referendum

Berlin skreće udesno?

Ali, nakon prvih pouzdanih rezultata glasanja, situacija će, po svemu sudeći, i u sledećih pet godina ostati ista. A to znači: SPD na čelu koalicije sa strankama Zelenih i Levice. Nova gradonačelnica Berlina (ujedno i pokrajinska premijerka) trebalo bi da postane kandidatkinja SPD Franciska Gifaj, političarka kod koje se naslućuje skretanje udesno u poređenju s dosadašnjim socijaldemokratskim gradonačelnikom Mihaelom Milerom.

Gifaj je već najavila neke promene: oštro se protivila referendumu o eksproprijaciji stambenih kompanija, a i kad je u pitanju odnos prema strancima, ona bi tu mogla da unese neka nova pravila. Nekada je bila predsednica gradske opštine Nojkeln, poznate po arapskim kriminalnim klanovima i niskom stupnju integracije stranaca.

Nakon toga je bila na funkciji ministarke za porodicu s koje se povukla u maju ove godine - otkriveno je da je plagirala velike delove svoje doktorske disertacije.To je, međutim, nije sprečilo da u Berlinu nastupi kao glavna kandidatkinja socijaldemokrata. Prema aktuelnim rezultatima (SPD osvojila 21,8%, Zeleni 19 %, CDU 18%, Levica 14%, AfD 8% te FDP 7%) Gifaj u koaliciju, osim Zelenih, može da pozove i CDU, što bi primetno promenilo opštu atmosferu u Berlinskom Senatu. Svoje učešće u radu vlade nude i Liberali (FDP, Stranka slobodnih demokrata).

Desničarska stranka AfD je gotovo prepolovila svoj rezultat u poređenju s prošlim izborima 2016. kada je u zemlji vladala izbeglička kriza što je bio vetar u leđa za tu stranku.

Haos u izbornim lokalima

Berlin ne bi bio Berlin da nije bilo i haotičnih scena: pred nekim biračkim lokalima se čekalo više od dva sata. Na mnogim mestima je ponestalo glasačkih listića. Dodatni haos je unosila zbrka s listićima: neki koji su kao građani neke EU zemlje smeli da glasaju na lokalnim izborima, dobili su pogrešne listiće.

Redovi pred biralištima u Berlinu

Održavanje četvorih različitih izbora u jednom danu bio preveliki zalogaj: savezni, pokrajinski, lokalni izbori i referendum o razvlašćenju velikih stambenih kompanija. Istovremeno se u gradu – baš kao i na izborima 2017 – održavao i Berlinski maraton, zbog čega su mnoge ulice bile zatvorene za saobraćaj i, naravno, pune trkača i publike.

S obzirom na to da izborni zakon kaže da svakome ko se nađe ispred biračkog lokala pre 18 sati mora biti omogućeno da glasa, neki glasali i u 20 sati - kada se u medijima već naveliko raspravljalo o izbornim rezultatima.

Na severu SPD s rekordnim brojem glasova

Severno od Berlina, u saveznoj pokrajini Meklenburgu-Prednjoj pomeraniji izbori su protekli mnogo mirnije. U ovoj, najređe naseljenoj, pokrajini sa samo oko 1,3 miliona birača, očekivano je pobedio SPD koji je, s premijerkom Manuelom Švezig u poslednjih pet godina vladao prostorom od Libeka pa do poljske granice.

SPD je prema poslednjim rezultatima osvojio više od 40 posto glasova i tako sada može da bira hoće li nastaviti koaliciju sa CDU, koja je pretrpela teške gubitke i osvojila 13 odsto glasova, ili sa strankom Levice koja je osvojila oko 10 odsto.

Na drugom mestu po snazi je AfD sa 17 odsto glasova. Zeleni i FDP su prešli izborni cenzus i posle pet godina ponovo ulaze u parlament u glavnom gradu ove pokrajine Šverinu.

Zanimljivo je da je u nekadašnjoj izbornoj jedinici Angele Merkel, koja se više nije kandidovala, pobedu odnela jedna socijaldemokratska političarka. Tako je prekinut višedecenijski „monopol" kancelarke na mandat u toj izbornoj jedinici na krajnjem jugoistoku zemlje.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.