SPC zabrinta zbog raskolnika u Ukrajini, Crnoj Gori i BJR Makedoniji

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC zabrinta zbog raskolnika u Ukrajini, Crnoj Gori i BJR Makedoniji

 
Patrijarh srpski Irinej je u pismu konstantinopoljskom patrijarhu Vartolomeju izrazio zabrinutost zbog mogućnosti podele pravoslavlja u slučaju da se dodeli autokefalnost organizacijama šizmatika u Ukrajini, "Severnoj Makedoniji" i u Crnoj Gori, saopštava romfea.gr.


Kako se navodi, pismo je na 15 stranica i posvećeno je rezultatima zasedanja Sinoda Srpske pravoslavne crkve o različitim aspektima etnofiletizma u modernom pravoslavlju.

Etnofiletizam - podređivanje crkve nacionalno-političkim interesima i ideologijama - osuđen je kao jeres na Konstantinopoljskom saboru 1872. godine, ali poslednjih godina problem u pravoslavlju postaje sve hitniji.

Razlog za pisanje pisma je briga Sinoda i patrijarha srpskog za jedinstvo Pravoslavne crkve nakon intervencije arhijereja Carigradske patrijaršije u vezi davanja tomosa (crkveni akt) o autokefalnosti ukrajinske raskolničke zajednice, "bez obzira na volju Ruske pravoslavne crkve", te da je "ovako rizičan poduhvat planiran i za raskolničku "Makedonsku pravoslavnu crkvu", citira sajt odlomke iz pisma.

"Jeres etnofiletizma predstavlja jedno od najvećih zla savremenog pravoslavlja", dodaje se u pismu.

Srpski patrijarh ističe da moderne sekularne države pokušavaju da iskoriste crkvu u službu njihove ideologije i moći, i da bi dostigle taj cilj, one pribegavaju nezdravom etnofiletizmu i uništavaju jedinstvo Crkve.

U odnosu na situaciju u Ukrajini, srpski patrijarh opisuje kao "veoma opasnu i katastrofalnu, možda čak i fatalnu situaciju po pitanju jedinstva Svetog pravoslavlja", što je korak dalje u "opravdanju u uspostavljanju rakolnika u čin episkopa, posebno "patrijarha" u Kijevu Filareta Denisenka.
 
Patrijarh Irinej je napomenuo da je Sabor na Kritu potvrdio postojanje četrnaest pomesnih pravoslavnih crkava u svojim sadašnjim kanonskim granicama.

Pismo srpskog patrijarha je objavljeno uoči sastanka patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 



Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.