RT: Venecuela zatvara granicu sa Brazilom, moguće i sa Kolumbijom - Maduro

Izvor: Vostok.rs, 21.Feb.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Venecuela zatvara granicu sa Brazilom, moguće i sa Kolumbijom - Maduro

Izvor: Vostok / RT Počevši od četvrtka veče, Venecuela zatvara svoju granicu s Brazilom, najavio je predsednik Nikolas Maduro. On je dodao da se ista mera može primeniti i na granicu sa Kolumbijom, iako, kako je rekao, on to ne želi. Venecuelanska vojska dobila je naredbu da uvede zabranu putovanja vazdušnim prostorom i na moru do daljnjeg, rekao je Maduro tokom televizijskog obraćanja iz Generalštaba.
#EnVivo  | Videoconferencia con el Estado Mayor Superior de la #FANB y los Comandantes de las REDI, para verificar el apresto operacional de todas las unidades militares de la Patria. https://t.co/G99O2RgENh
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) February 21, 2019 Govoreći o mogućem prekidu saobraćaja sa Kolumbijom, Maduro je rekao da ne želi da donese takvu odluku, ali da se razmatra. I Brazil i Kolumbija služe kao tranzitne rute za američke isporuke koje su vezane za Venecuelu. Ograničenja dolaze usred napetog zastoja i nemogućnosti u pokušajima SAD-a da isporuče ono što Vašington opisuje kao humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos željama njihove vlade. SAD smatraju Madura "uzurpatorom", te kao šefa države priznaju samoproglašenog Huana Gvaida, čija je opoziciona grupa primalac "pomoći". Ranije u četvrtak Gvaido je rekao da će lično otići na granicu s Kolumbijom kako bi dobio pošiljku iz SAD-a, pozivajući vozače da idu s njim i prkose graničarima kojima je naređeno da spreče isporuku. Madurova vlada sumnja u američki plan o pružanju humanitarne pomoći venecuelskoj opoziciji. Američki izaslanik za Venecuelu Eliot Abrams je koristio humanitarne konvoje za krijumčarenje oružja ciljanim latinoameričkim zemljama od strane Vašingtona radi promene režima, a Karakas je saopštio da se sada pokušava isti scenario i u Venecueli. Sukob oko pošiljke je takođe bio glavna tačka anti-Madurove propagande u medijima Vašingtona, koji je optužio venecuelanskog predsednika da je blokirao granični most samo da bi zaustavio dolazak pomoći. U stvarnosti, most nikada nije ni bio u funkciji, ali je takav nekritički narativ opšteprihvaćen od strane američkih medija. Nedelja je krajnji rok koji je Maduru "dao" Gvaido, verovatno u koordinaciji sa SAD-om, kako bi se omogućila "humanitarna pomoć" unutar zemlje.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Maduro zatvara granicu sa Brazilom

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2019

KARAKAS - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je danas da će Venecuela zatvoriti granicu sa Brazilom, a da razmatra sličan postupak i u slučaju Kolumbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.