SAD traže izlazak iranske milicije iz Iraka

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Okt.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže izlazak iranske milicije iz Iraka

Iranske milicije prisutne u Iraku treba da napuste tu zemlju sada kada se borba protiv Islamske države "privodi kraju", rekao je danas u Rijadu državni sekretar SAD Reks Tilerson.

"Nezavisan i jak" Irak omogućiće da se suprotstavi negativnom uticaju Irana u toj zemlji, rekao je Tilerson na konferenciji za štampu u Rijadu, prenosi agencija Frans pres.

"Iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se privodi kraju borba protiv Islamske države, treba da se vrate kući, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svi strani borci treba da se vrate kući", rekao je Tilerson.

Iračke vladine snage su u naporima da povrate teritorije pod kontrolom Islamske države u Iraku zatražile podršku paravojne grupe Hašd al Šabi, najvećim delom sastavljene od šiitskih milicija koje podržava Iran.

Tilerson je danas pre podne u Rijadu učestvovao na prvom sastanku nove Saudijsko-iračke koordinacione komisije, simbola otopljavanja odnosa dve zemlje. Sastanku su prisustvovali i saudijski kralj Salman i irački premijer Hajder al Abadi, prenosi agencija AP.

Tilerson je rekao da će ovo novo telo podržavati ekonomski razvoj Iraka i njegovu obnovu i dodao da Bagdad želi da razvije svoje državne kapacitete da bi se suprostavio svakom spoljnem uticaju.

Američki državni sekretar je rekao da je razvoj veza između Saudijske Arabije i Iraka vitalan za podsticanje kolektivne bezbednosti i da su SAD jako za to zainteresovane.

Tilerson je izrazio nadu da će evropske kompanije i zemlje širom sveta da se pridruže SAD i uvedu sankcije i spreče određene aktivnosti iranske Revolucionarne garde, koja prema njemu podstiče nestabilnost u regionu.

Saudijski ministar spoljnih poslova Abde al Džubeir podsetio je da Saudijska Arabija i Irak imaju jake geografske, istorijske, porodične i ekonomske veze. On je izrazio žaljenje što su u prošlosti Iračani imali vlade koje nisu bile prijateljski nastrojene prema Saudijskoj Arabiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.