SAD spremne na fleksibilnost, ali i Pjongjang mora da donese smelu odluku

Izvor: RTS, 12.Dec.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD spremne na fleksibilnost, ali i Pjongjang mora da donese "smelu odluku"

Američka ambasadorka u UN Keli Kraft rekla je da su SAD spremne da budu fleksibilne u pregovorima čiji je cilj da se Severna Koreja privoli da se odrekne nuklearnog i raketnog programa, ali Pjongjang mora da se angažuje i izbegne provokacije.
"Mi nismo od Severne Koreje tražili da učini sve pre nego što mi učinimo nešto", rekla je Keli Kraft na sastanku Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, javio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Rojters.

Ona je dodala da su SAD spremne da budu fleksibilne, ali ne mogu da same reše ovaj problem i da se i Severna Koreja mora angažovati u tom procesu.
Kraft je navela i da Savet bezbednosti mora biti spreman da odgovori na bilo kakve provokacije te zemlje.
Savet bezbednosti se sastao na zahtev SAD dok raste međunarodna zabrinutost da bi Pjongjang mogao da nastavi nuklearne i probe raketa dugog dometa, prekinute od 2017, zbog toga što su pregovori o denuklearizaciji između Severne Koreje i SAD zapeli.
Kraft je dodala i da Severna Koreja mora da donese "tešku, ali smelu odluku" da sarađuje sa SAD.
Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je SAD zbog sazivanja sednice Saveta bezbednosti UN i upozorilo da je spremno da odgovori na bilo koju meru na koju se odluči Vašington, preneli su severnokorejski mediji.
"SAD su govorile o odgovarajućim merama na sednici, a mi kažemo da nemamo šta da izgubimo i da smo spremni da odgovorimo da bilo koju meru SAD", citirala je severnokorejska KCNA portparola Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters. 
Severnokorejski lider Kim Džong Un dao je američkom predsedniku Donaldu Trampu rok do kraja 2019. da pokaže fleksibilnost. Severnokorejski ambasador u UN, Kim Song, u subotu je, međutim, izjavio da denuklearizacija nije tema na stolu, podsetio je Rojters.
Tramp je potom upozorio Kima da rizikuje da "izgubi sve", ako nastavi sa neprijateljstvima, kao i da se Pjongjang mora denuklearizovati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.