SAD produžavaju i pojačavaju nuklearna ograničenja Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021, 09:39

SAD produžavaju i pojačavaju nuklearna ograničenja Iranu

"SAD planiraju da produže i pojačaju nuklearna ograničenja prema Iranu diplomatskim putem i ova tema će biti deo razgovora predsednika Bajdena sa stranim saveznicima", izjavila je portparolka predsednika SAD, Džen Psaki.

Bajden je rekao da "ukoliko Teheran nastavi sa striktnim poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine - prema kojem je Iranu zabranjen nuklearni program, a zauzvrat bi ovaj zemlji bile ukinute sankcije - Vašington će poštovati sporazum takođe, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Rojters.

"Predsednik je jasno stavio do znanja da kroz diplomatiju SAD žele da produže i pojačaju zabranu Iranu (po pitanju nuklearnog programa) i da reši druga važna pitanja. Iran mora da nastavi da sarađuje po pitanju nuklearnog ograničenja prema sporazumu", rekla je Psaki.

Bivši predsednik SAD Tramp je napustio nuklearni sporazum sa Iranom 2018. godine, a Iran je zauzvrat postepeno kršio ograničenja dogovorena sporazumom.

Bajden prepušta Senatu pitanje Trampovog opoziva

"Predsednik SAD Bajden prepustiće Senatu odluku o tome kako će da nastaviti proces suđenja bivšem predsedniku Trampu", izjavila je Psaki.

"Uvereni smo da Senat može da ispuni ustavnu dužnost dok istovremeno radi posao za američki narod. Predsednik Bajden će njima prepustiti mehanizme, vremenski okvir i ostale pojedinosti o tome kako će Kongres nastaviti proces opoziva", rekla je Psaki, prenosi Hina.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nenesi Pelosi još nije poslala tekst opoziva Senatu, a prema pravilima tog tela, suđenje bivšem predsedniku počeće dan nakon što odluka o opozivu bude primljena.

Bajden je ranije pozvao senatore da ne dopuste da suđenje Tampu uspori preostale aktivnosti u prvim danima njegovog mandata, kao što su glasanje o njegovoj administraciji i donošenje zakona.

Bajden će prvi zvaničan razgovor imati sa Trudoom

"Prvi razgovor novog predsednika SAD Džoa Bajdena sa nekim stranim liderom biće sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i dogodiće se sutra", rekla je Psaki.

Psaki je rekla da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o odluci Bajdena da formalno ukine dozvolu neophodnu da se izgradi naftovod Kistoun XL, izmedu dve severnoameričke države, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.