Izvor: RTS, 28.Jan.2021, 00:46

SAD privremeno obustavljaju prodaju "F-35" Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena privremeno je zaustavila prodaju naoružanja određenim saveznicima SAD, kako bi je revidirala, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta. Takvi postupci su uobičajeni po dolasku na vlast novog predsednika, prenosi Rojters, i navodi da je Trampova administracija te ugovore potpisivala u poslednjem trenutku, uključujući i one o prodaji 50 “stelt“ aviona F-35 “Lokhed Martin“.
Iz Stejt departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je saopšteno da se privremeno obustavlja prodaja, kako bi nova administracija imala vremena da ugovore ponovo pregleda.
Avioni "F-35" su glavni deo pogodbe vredne 23 milijarde dolara o prodaji visokotehnološkog naoružanja kompanija "Dženeral atomiks", "Lokhed" i "Rejtion" Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Iz kompanije "Rejtion" je navedeno da će teško dobiti licencu za prodaju oružja vrednog 500 miliona dolara kupcu na Bliskom istoku.
"UAE će blisko sarađivati sa administracijom Bajdena na sveobuhvatnom pristupu miru i stabilnosti na Bliskom istoku" rekao je ambasador UAE u Sjedinjenim Državama Jusef Al Otaiba.

Prema njegovim rečima, paket o prodaji "F-35" je mnogo više od prodaje vojne tehnike parnerima.
"Kao i SAD, on omogućava UAE da snažno obeshrabri agresiju. Paralelno sa novim
dijalogom i bezbednosnom saradnjom, pomaže da se razuvere regionalni partneri", rekao je Al Otaiba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.