SAD podržale saudijsku koaliciju u Jemenu

Izvor: VOA, 12.Sep.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podržale saudijsku koaliciju u Jemenu

Sjedinjene Države utvrdile su da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli dovoljne korake da spreče civilne žrtve u Jemenu, iako su u saudijskim vazdušnim napadima u toj zemlji poginule hiljade civila. Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je kratko u saopštenju da je potvrdio Kongresu da dve zemlje "preduzimaju akcije da u vojnim operacijama smanje rizik po civile i civilnu infrastrukturu". Kongres je dao Pompeu rok do 12. septembra da potvrdi da koalicija preduzima korake da smanji broj civilnih žrtava. U protivnom, Sjedinjenim Državama bi bilo zabranjeno da obezbeđuju gorivo za saudijske letelice. Vašington takođe daje koaliciji informacije o metama, logističku podršku i oružje.  Američki sekretar za odbranu Džim Matis saopštio je da u potpunosti podržava zaključke da koalicija "ulaže sve napore da smanji rizik od civilnih žrtava i kolateralnu štete po civilnu infrastrukturu". Saudijska koalicija priznala je "greške" u prošlomesečnom napadu na autobus u kojem su poginule desetine dece i najavila da će odgovarati oni koji su ga izveli.  Direktorka kancelarije organizacije "Hjuman rajts voč" u Vašingtonu, Sara Margon, tvitovala je da su Pompeovi zaključci zasnovani na "apsurdnoj analizi".  U trogodišnjem sukobu u Jemenu poginulo je više od 10 hiljada ljudi, dok su milioni suočeni sa glađu i bolestima. Saudijska koalicija bori se protiv pripadnika pobunjeničkog plemena Huti od 2014. godine i pokušava da na vlast vrati vladu predsednika Abd Rabu Mansur Hadija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pompeo: Koalicija čini sve da izbegne civilne žrtve

Izvor: Blic, 13.Sep.2018, 00:50

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo potvrdio je američkom Kongresu da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) rade na tome da se izbegne nanošenje štete civilima u Jemenu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.