SAD nema dokaze da su Pakistanci znali gde je Bin Laden

Izvor: Blic, 06.Maj.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nema dokaze da su Pakistanci znali gde je Bin Laden

Američka administracija u ovom trenutku nema nikakav definitivan dokaz da su pakistanske vlasti znale da je lider Al kaide Obama bin Laden živeo u kući u Abotabadu, izjavila je podsekretar za odbranu Mišel Flurnoj, ali je dodala da Islamabad treba još da poradi da bi popravio odnose sa SAD.

Ona je, govoreći na institutu Aspen, rekla da je imala vrlo iskren razgovor sa najvišim pakistanskim vojnim zvaničnicima i da ih je pozvala da preduzmu korake kojima bi pokazali da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privrženi borbi protiv terorizma i saradnji sa SAD, navodi se u saopštenju američke vojske.

Prema prvim dobijenim informacijama od materijala zaplenjenog iz kompleksa vođe Al Kaide Osame bin Ladena u Abotabadu, Al Kaida je planirala napad na SAD na desetu godišnjicu 9/11

Kao primer, Mišel Flurnoj je navela da bi Pakistanci mogli pomoći Amerikancima da lakše protumače ono što budu našli u kompjuterima odnetim iz Bin Ladenove kuće.

"I dalje razgovaramo sa Pakistancima i nastojimo da shvatimo šta su znali, a šta nisu. Nemamo nikakav definitivan dokaz u ovom trenutku da su oni znali da je Bin Laden u kući", napomenula je ona.

Flurnoj je ocenila da je još rano da se proceni uticaj Bin Ladenove smrti na rat u Avganistanu, ali je izrazila nadu da talibani preispituju svoju budućnost.

"Mislim da su sada, kada je Bin Laden mrtav, neki od ličnih odnosa koji su istaknute talibane povezivali sa njim presečene. I mislim da to stvara mogućnost za njih da načine korak i odreknu se Al kaide i njenih ogranaka", dodala je ona.

Povezane vesti: Al Kaida planirala napad na SAD na desetu godišnjicu 9/11 Pakistan: SAD da smanji vojno osoblje u ovoj zemlji Majkl Mur: Osama nije ubijen, već pogubljen Obama: Nikada nećemo zaboraviti napad 9/11 Tadić: Ubistvo Bin Ladena je legitimna akcija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.