SAD insistiraju da je obnavljanje sankcija Iranu legalno

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD insistiraju da je obnavljanje sankcija Iranu legalno

Predstavnica SAD tvrdi da je obnavljanje sankcija Iranu legalna i opravdana mera za nacionalnu bezbednost koju Teheran ne može da obara na sudu Ujedinjenih nacija.

Pravnica Stejt departmenta Dženifer Njustid ;zatražila je danas od sudija Međunarodnog suda pravde da odbace zahtev Irana da se naloži suspenzija sankcija koje je predsednik SAD Donald Tramp ponovo uveo u maju, preneo je Asošiejted pres.

"SAD nameravaju, zakonski i iz dobrog razloga, da izvrše veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pritisak da navedu iransko vođstvo da promeni svoje postupke", rekla je Njustid, dodajući da SAD to rade iz razloga nacionalne bezbednosti kao i zarad mira na Bliskom istoku i u svetu.

Iran je uložio žalbu sudu u Hagu u julu osporavajući vraćanje sankcija. Teheran tvrdi da je time prekršen bilateralni sporazum iz 1955, poznat kao Sporazum o prijateljstvu, koji reguliše ekonomske i konzularne veze dve zemlje koje su decenijama u neprijateljskim odnosima.

Vašington tvrdi da Teheran pokušava da iskoristi sporazum iz 1955. kao izgovor da se pred sud dovede spor oko sporazuma iz 2015. kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Sporazum iz 2015. nema klauzulu da se ; sporovi rešavaju na sud u Hagu.

Iranski predstavnik Mohsen Mohebi rekao je juče na sudu da američke sankcije krše sporazum iz 1955. pošto imaju "nameru da oštete, što je teže moguće, iransku privredu".

On je naveo da američke sankcije nisu ništa drugo do "ogoljena agresija na Iran".

Sporazum iz 2015. je ograničen i ne bavi se iranskim balističkim programom ili postupanjem Teherana u Siriji i drugim zemljama. Tramp tvrdi da je to "najgori sporazum ikada" i povukao je SAD iz njega u maju.

Njustid je rekla da je odluka o povlačenju SAD iz tog sporazuma motivisana dugotrajnom i sve većom zabrinutošću zbog pretnje iz Irana po nacionalnu bezbednost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.