SAD i Irak započeli strateške razgovore o međusobnim odnosima

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 23:27

SAD i Irak započeli strateške razgovore o međusobnim odnosima

SAD i Irak su danas započeli dugo očekivane strateške razgovore o bilateralnim odnosima.

Prioritet za Vašington je pitanje budućnosti američkih snaga u Iraku, dok će se Bagdad najverovatnije fokusirati na tešku iračku ekonomsku krizu.

Očekuje se da će razgovori, započeti putem video-veze, potrajati nekoliko meseci.

Oni su usledili posle smanjenja tenzija u odnosima dve zemlje do kojih je došlo zbog američkog vazdušnog napada u januaru u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je kod bagdadskog aerodroma ubijen visoki iranski zvaničnik Kasem Solejmani.

Očekuje se da će jedna od glavnih tema razgovora biti i rastući uticaj Irana u Iraku.

Uz Solejmanija, u američkom januarskom napadu ubijen je i lider iračkih provladinih formacija Abu Mahdi al-Muhandis, zbog čega je parlament Iraka usvojio neobavezujuću rezoluciju o uskraćivanju gostoprimstva snagama međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Odnosi Iraka i SAD poboljšali su se otkako je u maju na čelo iračke vlade došao Mustafa al-Kadimi. U vreme njegovog prethodnika Adila Abdul-Mahdija odnosi dve zemlje su zahladneli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.