Kina optužuje SAD za maltretiranje zbog optužbi direktorki Huaveja

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina optužuje SAD za maltretiranje zbog optužbi direktorki Huaveja

Kina je danas optužila SAD da je maltretiraju posle potvrde američkih vlasti da neće odustati od traženja izručenja finansijske direktorke kineskog telekomunikacionog gigant Huaveja, koja je na uslovnoj slobodi u Kanadi.

Vašington će do 30. januara zvanično zatražiti izručenje finansijske direktorke i ćerke osnivača Huaveja Meng Vandžu koja se trenutno nalazi u Vankuveru.

Njeno hapšenje prošlog meseca u Kanadi na zahtev američkih vlasti izazvalo je diplomatsku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << krizu.

"Pre svega se radi o ponašanju čiji cilj je da se maltretira Kina u tehnološkom sektoru. Ceo svet može vrlo jasno da vidi koj je pravi cilj (SAD-a)", rekla je danas Hua Čunjing, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je rekla da Vašington čini sve u svojoj moći da uguši kineske firme u sektoru visoke tehnologije i spreči legitimno pravo Kine da se razvija.

Ćerka osnivača kineskog giganta Huaveja uhapšena je 1. decembra na aerodromu u Vankuveru na zahtev Vašingtona koji sumnja da je učestvovala u prevari da se zaobiđu američke sankcije protiv Irana. U međuvremenu ona je puštena iz pritvora, uslovno, uz kauciju.

"Nastavićemo da tražimo izručenje Meng Vandžu i poštovaćemo rokove određene sporazumom o izručenju između SAD i Kanade", rekao je juče portparol američkog Ministarstva pravde Mark Rajmondi.

Prema tom sporazumu, SAD imaju 60 dana posle hapšenja sprovedenog na njihov zahtev da uruče zvaničan zahtev za ekstradiciju. Kad se zahtev uruči kanadsko Ministarstvo pravde ima 30 dana da pokrene proceduru izručenja. Zbog raznih mogućih žalbi to bi moglo da traje mesecima, pa i godinama.

Kina optužuje Kanadu da slepo odgovara zahtevu SAD koji ona smatra da je politički motivisan. Kina je više puta zatražila od Kanade da oslobodi direktorku Huaveja i ispravi svoju ozbiljnu grešku.

To hapšenje je pokrenulo diplomatsku krizu između Otave i Pekinga. Kina je od tada uhapsila dvojicu Kanađana, i kineski sud je osudio na smrt trećeg Kanađana. Kineske vlasti insistiraju da te mere nisu vezane za slučaj Huaveja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.