SAD blokiraju izraelsku prodaju aviona F-16 Hrvatskoj!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2018, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD blokiraju izraelsku prodaju aviona F-16 Hrvatskoj!

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO, javili su izraelski mediji.

Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara. Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takođe ponudile Hrvatskoj da je snabdeju vojnim avionima kako bi zamenila zastarele avione MIG-21S ruske proizvodnje.

Pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsednika SAD Donalda Trampa gnevna što je Izrael dodao unapređene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubedi Hrvatsku da kupi avione.

Ti zvaničnici su rekli da SAD veruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predviđeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi - SAD. U izveštaju se takođe navode izjave zvaničnika da je Hrvatska gnevna zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izraelu da sredi stvar sa SAD.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je postavio to pitanje kada se u ponedeljak sastao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Briselu. Pompeo je rekao da je on za prodaju, ali da je blokira ministar odbrane Džejms Matis koji je protiv.

Netanjahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković objavili su sporazum o prodaji u januaru i Hrvatska ga je odobrila dva meseca kasnije. Izrael traži kupca za svoju zastarelu flotu F-16 koje izraelske vazduhoplovne snage ne koriste već godinama. Oko 30 starih aviona je stavljeno van upotrebe poslednjih godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.