Izvor: RTS, 17.Jun.2021, 08:49

SAD, Rusija i Kina – da li su Amerikanci počeli da primenjuju Napoleonovu taktiku

Sjedinjene Države su u delikatnoj situaciji, treba da se pripreme za dugotrajnu sistemsku borbu sa Kinom i pokušavaju da se ne konfrontiraju previše sa Rusijom, ocenjuje Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije povodom samita američkog i ruskog predsedika. Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović smatra da je bilo jasno da će susret biti uspešan kada su, nakon susreta Lavrova i Blinkena, SAD odustale od sankcionisanja firmi koje rade na "Severnom toku 2". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Slobodan Zečević je u Jutarnjem programu RTS-a, govoreći o susretu predsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je samit istorijski i da je bio interesantan, jer je reč o dva čoveka koja su vrlo iskusna u spoljnoj politici.

"Sa Trampom je to bilo nešto drugačije, to je biznismen koji se našao u spoljnoj politici i nije uspevao da uradi ono što je hteo. Kongres ga je stavio pod svoje, nije uspeo da preokrene odnose sa Rusijom", rekao je Zečević.
S druge strane, kako je dodao, susret je istorijski, jer se istorijske okolnosti u svetu menjaju.
"Sjedinjene Države su u delikatnoj situaciji. Nekada je SSSR bio glavni rival, a Rusija to više nije. SAD treba da se pripreme za dugotrajnu sistemsku borbu sa najvećim rivalom, a to je Kina. Čini mi se da pokušavaju da se ne konfrontiraju previše sa Rusijom", ocenjuje Zečević.
Smatra da je loša strana politike SAD u prethodnom periodu bilo to što su okrenuli Rusiju prema Kini, ali i Kinu prema Rusiji, primenjujući oštru komercijalnu politiku. "Vidim da tu Bajden pokušava da primeni onu Napoleonovu taktiku, a to je da kad imaš više protivnika, prvo moraš da ih podeliš, pa da ih pobeđuješ jednog za drugim", objašnjava Zečević.
"Rusija više nema tu težinu kao SAD, ali im je bilo važno da pokažu da su veliki i da mogu ravnopravno da sede sa predsednikom SAD, tako da su zadovoljni", napominje Zečević.
"SAD i Rusija žele da izbegnu dalju trku u naoružanju"Što se tiče usvojene zajedničke deklaracije o strateškoj nuklearnoj stabilnosti, Zečević kaže da dve zemlje žele da izbegnu dalju izrazitu trku u naoružanju. 
Moguće je, kako je dodao, da je bilo i razgovora o Iranu, što će se videti narednih nedelja.
"Meni se čini da je ono što je Bajden govorio da želi stabilne i predvidljive odnose, to je nešto što pokušavaju da postignu strpljivim diplomatskim radom", kaže Zečević.
Smajlović: Severni tok 2 omogućio učtiv samitKolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović rekla je u Dnevniku RTS-a da se čini da je Bajden hteo da kaže – ja nisam Tramp, ali da su stvari drugačije i da se ispostavilo da se nije mnogo toga promenilo u odnosu na prethodno vreme.

Sad je ovo bila potpuno druga atmosfera, kaže Smajlovićeva, ocenjujući da je susret bio uspešan. "Jedan predsednik je rekao da je susret bio pozitivan, a drugi, Putin, da je bio konstruktivan", navela je Smajlovićeva.
Smatra da je bilo jasno da će susret biti uspešan kada su, nakon susreta Lavrova i Blinkena, SAD odustale od sankcionisanja firmi koje rade na "Severnom toku 2". "Mislim da je to i omogućilo tako učtiv samit", ocenjuje Smajlovićeva.
"Izbegnuta je mogućnost da Putin dominira nad Bajdenom"Neobično je, kako je primetila, to što su obraćanja održana odvojeno.
"Ranije su Amerikanci bili ti koji su insistirali na zajedničkim konferencijama za štampu, jer se smatralo da su superiorni u javnim nastupima svojim, kako Bajden voli da kaže, autokratskim rivalima", navodi Smajlovićeva.
Posle Trampove i Putinove konferencije, kako je dodala, svi su ocenili da je Putin bolje prošao, a Bajdenovi ljudi su isključili mogućnost zajedničkog obraćanja.
"Izbegnuta je mogućnost da Putin dominira nad Bajdenom, to je jedan višak opreza", smatra Smajlovićeva.
Što se tiče Srbije i Zapadnog Balkana, Smajlovićeva smatra da nismo beznačajni. "Mi smo jedno polje gde će Amerikanci i EU da kažu – evo sad smo zajedno", dodaje ona. Ipak, sumnja da je na sastanku Bajdena i Putina bilo reči o Zapadnom Balkanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.