Izvor: Vostok.rs, 24.Dec.2018, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.12.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 23.12.
Stanje na frontu  - . Zaplenjeno naoružanje militanata

Pregled političkih i drugih vesti za 23.12.    Netanijahu: Nastavićemo da se borimo protiv pokušaja Irana da napravi vojni poligon u Siriji  - Izrael je spreman da u slučaju potrebe intenzivira borbu protiv jačanja Irana u Siriji nakon saopštenja o povlačenju američkih snaga iz te arapske republike, saopštio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu na sednici Vlade.
„Odluka o povlačenju 2.000 američkih vojnika iz Sirije neće promeniti našu politiku. Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv pokušaja Irana da napravi vojni poligon u Siriji, i ako bude bilo potrebno, čak ćemo i proširiti svoje akcije na tom području“, rekao je Netanijahu. „Naša saradnja sa SAD će se nastaviti u punom obimu, u mnogim oblastima: u operativnoj, obaveštajnoj i drugim sferama bezbednosti“, dodao je izraelski premijer. Predsednik SAD Donald Tramp je objavio 19. decembra da će početi sa povlačenjem američkih snaga iz Sirije. Prema rečima američkih zvaničnih lica, za povlačenje više od 2.000 američkih vojnika biće potrebno između 60 i 100 dana. Tramp: S preostalim teroristima u Siriji mogu da se izbore zemlje regiona  - S preostalim članovima terorističke organizacije DAEŠ u Siriji mogu da se izbore zemlje regiona, uključujući Tursku, izjavio je u subotu predsednik SAD Donald Tramp.
„Što se tiče Sirije, mi smo se prvobitno spremali da budemo tamo tri meseca, to je bilo pre sedam godina, a nismo otišli. Kada sam ja postao predsednik, DAEŠ je besneo. Sada je DAEŠ uglavnom poražen, a druge lokalne zemlje, uključujući Tursku, treba da budu u stanju da se bez problema pobrinu za ono što je tamo ostalo. Vraćamo se kući!“, napisao je Tramp na svom Tviteru.  Prošle sedmice predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je turska armija spremna da u narednih nekoliko dana započne vojnu operaciju protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda na istoku od reke Eufrat.  Ankara je u više navrata optuživala Vašington da isporučuje naoružanje kurdskim odredima koji kontrolišu severoistok Sirije. Turski vojnici su već izveli nekoliko vojnih operacija protiv Kurda na teritoriji Sirije.  U petak je Erdogan izjavio da je odlučio da odloži početak vojne operacije u Siriji posle telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom koji je održan 14. decembra. Prema Erdoganovim rečima, Tramp je odlučio da povuče vojsku iz Sirije posle njihovog razgovora.  Predsednik SAD Donald Tramp prošle srede izjavio je da je DAEŠ u Siriji pobeđen i naveo da je borba protiv te terorističke organizacije bio jedini razlog boravka američkih vojnika u toj zemlji, te da SAD počinju da povlače vojsku iz Sirije.   Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.12.

Izvor: Vostok.rs, 24.Dec.2018

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 20.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.