Ruski ekspert o „srpskom Iskanderu“: „Šumadija“ je dobar put za oporavak srpske vojne industrije

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ekspert o „srpskom Iskanderu“: „Šumadija“ je dobar put za oporavak srpske vojne industrije

U poslednje vreme je primetan postepen oporavak srpske vojne industrije koja ja razvila nekoliko interesantnih projekata. Jedan od njih je i modularni samohodni lanser raketa „Šumadija“ koja ima dosta dobru izvoznu perspektivu na tržištu Bliskog i Srednjeg istoka

„U svetu postoji velika potražnja za sistemima ovakve kategorije. Raketni sistemi velikog dometa su preko potrebni u uslovima realnog rata. Sa njim se operativno može pokriti veliki broj različitih ciljeva sa bezbednog rastojanja, bez rizika po sopstvene snage. U našem slučaju, ruski ekvivalent srpskoj „Šumadiji“ jeste operativno-taktički raketni kompleks „Iskander-M“, kojeg odlikuje još veći domet i razorna moć“ - zaključuje Andrej Frolov, vojni ekspert iz Centra za analizu strategije i tehnologije.


Srpska vojna industrija je konstruisala samohodni modularni raketni sistem nove generacije, koji je po rečima proizvođača sposoban da uništava ciljeve na daljinama i do 285 kilometara. Poslednji put je ovaj sistem viđen na Međunarodnom sajmu naoružanja Eurosatory 2018 koji se nedavno održao u Parizu. Konkretno, „Šumadija“ je prikazana na štandu srpske državne kompanije Yugoimport.


Modularni raketni sistem „Šumadija“ će moći da lansira dva tipa raketa koje će nositi oznake „Jerina-1“ (maksimalni domet ove rakete je 285km) i „Jerina-2“ (maksimalni domet ove rakete je 70-75km).


Prema zvaničnim podacima srpske državne kompanije Yugoimport, raketa velikog dometa „Jerina-1“ predstavlja navođenu artiljerijsku raketu kalibra 400 mm koja se na cilj navodi kombinacijom inercijalnog i GPS navođenja. Ona će nositi parčadno-rušeću bojevu glavu mase do 200 kg¹. Njen maksimalni domet je projektovan na 285 kilometara, sa verovatnom kružnom greškom (odstupanjem od cilja) do 50 metara. Što se tiče rakete „Jerina-2“ ona više liči na standardnu raketu koja se lansira iz višecevnih lansera raketa (ova raketa se proizvodi u kalibru 262 mm što je analogno raketama za VLR „Orkan“). Za razliku od „Jerine-1“ ova raketa će biti neupravljiva i nosiće parčadnu bojevu glavu sa 288 fragmenata.


Maksimalni broj raketa „Jerina-1“ koje se mogu naći na jednoj lansirnoj jedinici je 4-8 raketa smeštenih u hermetički zatvorene čelične kontejnere-raketne module, koje su fabrički spakovani i zatvoreni. Sa druge strane, kada sistem deluje sa raketama „Jerina-2“ onda broj raketa po jednoj lansirnoj jedinici može da dostigne brojku od 12 komada.


„Šumadija“ može da deluje samostalno, u vidu baterije koja se sastoji od 3-6 lansirnih oruđa ili pak artiljerijsko-raketnog diviziona, koji u svom sastavu ima 9-18 lansirnih oruđa sa logističkim i komunikacionim vozilima.


Ceo sistem je integrisan na šasiju kamiona domaće proizvodnje FAP 2832, koji je dodatno oklopljen radi zaštite posade od fragmenata eksplozije do čega može doći prilikom neprijateljskog kontrabatiranja. 


¹U perspektivi se planira usvajanje i termobarične bojeve glave sa kojom će se opremati ova raketa.

Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.