Iz Južne Koreje optužuju Rusiju da je narušila njihov vazdušni prostor, Moskva negira

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Južne Koreje optužuju Rusiju da je narušila njihov vazdušni prostor, Moskva negira

Neimenovani zvaničnik iz Južne Koreje je rekao da su južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje. Rusko ministarstvo odbrane je negiralo navode iz Južne Koreje i optužilo njihove letelice da su izvele opasne manevre kojima su ugrozile bezbednost ruskih letelica. Japan protestuje.
Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navelo da su tri ruska vojna aviona prvobitno ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, pre nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

"Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio vazdušni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povredio", rekao je zvaničnik ministarstva koji je želeo da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja.
"Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio", naveo je zvaničnik i istakao da je to prvi put da je neki ruski avion povredio vazdušni prostor te zemlje.
On je rekao i da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namerno.
AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.
Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.
Odgovor iz Moskve, Pekinga, Tokija
Rusko ministarstvo odbrane je negiralo navode iz Južne Koreje i optužilo njihove letelice da su izvele opasne manevre kojima su ugrozile bezbednost ruskih letelica.
"Južnokorejski piloti nisu komunicirali sa ruskim bombarderima. Ovo nije prvi put da su se južnokorejski piloti umešali u ruski vojni let nad neutralnim vodama", navelo je Ministarstvo.
Odgovor stiže i iz Pekinga. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sve zemlje imaju pravo kretanja u južnokorejskoj identifikacionoj zoni. 
Prostor koji je ruski avion navodno povredio nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom. Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.
Iz tog razloga reagovao je i Tokio. Japanska vlada je diplomatskim kanalima uložila protest protiv Južne Koreje i Rusije nakon što su južnokorejski avioni ispalili hice upozorenja.
"Ne možemo da prihvatimo ovakve akcije na našoj teritoriji", navodi se u protestu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Južnokorejski avioni dva puta PUCALI na ruske

Izvor: Mondo, 23.Jul.2019

Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje...Foto: APhoto/U.S. Air Force, Matthew Bruch ilustracija..  Tri ruska vojna aviona prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.