Rusija spremna da nastavi sa pružanjem neophodne podrške Venecueli u realizaciji odabranog puta razvoja

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija spremna da nastavi sa pružanjem neophodne podrške Venecueli u realizaciji odabranog puta razvoja

Vojne intervencije drugih zemalja protiv Venecuele smatraće se agresijom protiv suverene države i pretnjom miru i bezbednosti, navodi se u saopštenju Saveta Federacije Rusije.
„Nelegitimnu upotrebu oružanih snaga drugih država, koje podržavaju venecuelansku opoziciju, Savet Federacije će posmatrati kao čin agresije protiv suverene države i kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“, ističe se u dokumentu. Rusija je spremna da nastavi da pruža Venecueli neophodnu podršku u realizaciji odabranog puta razvoja, zasnovanog na poštovanju njenog suvereniteta i oslanjajući se na uspostavljene konstruktivne odnose sa legitimnim vlastima te države, navode parlamentarci. Savet Federacije snažno osuđuje provokacione izjave predstavnika venecuelanske opozicije i stranih političara u kojima pozivaju na nasilje i svrgavanje zakonite vlasti u Venecueli i poziva parlamente stranih država, UN, Međuparlamentarnu skupštinu ZND, PS OEBS-a, Parlamentarnu skupštinu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, Evropski parlament, Latinoamerički parlament, Južnoamerički parlament zajedničkog tržišta i Centralnoamerički parlament da podrže dijalog i mirni politički proces u Venecueli i suzbiju svaki pokušaj stranog mešanja u unutrašnje poslove te države, navodi se u izjavi. Ruski parlamentarci sa zabrinutošću ističu da se situacija u vezi sa Venecuelom i dalje usijava. „Dugi niz godina određene strane zemlje primenjuju metode političkog i ekonomskog pritiska na tu zemlju kako bi svrgle legitimne vlasti Venecuele, a uvođenjem sankcijama pogoršavaju društvene probleme, što izaziva nezadovoljstvo građana“, naglašava se u dokumentu. Poslednjih nekoliko meseci te države pokušavaju da ponove scenario nasilne smene vlasti, koji je ranije testiran u velikom broju arapskih zemalja i Ukrajini, ističu senatori. Nakon neuspelog državnog udara u Venecueli, koji je organizovan uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, pristalice nasilnog rušenja zakonite vlade Nikolasa Madura prešle su na otvorene provokacije. „Cilj događaja od 23. i 24. februara, kada su bez saglasnosti legitimne vlasti Venecuele pokušali da u tu zemlju sa teritorija susednih država upute američke ’humanitarne konvoje‘, bio je da se izazove građanski rat velikih razmera, a nakon toga i oružana intervencija protiv te države“, smatraju u Savetu Federacije. Takozvana humanitarna pomoć države, koja je zamrznula aktive Venecuele u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara, osmišljena je kako bi se stanovništvo Venecuele podstaklo na nasilje i kako bi svrgnulo zakonitu vlast, smatraju ruski zakonodavci. „Izjave vodećih američkih političara ne ostavljaju nikakvu sumnju da bi takav scenario trebalo da se primeni i u Nikaragvi, na Kubi i u drugim suverenim državama, koje se protive mešanju u njihove unutrašnje poslove“, navodi se u saopštenju. Savet Federacije dosledno se zalaže za rešavanje situacije u Venecueli u okviru međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, zaključuje se u dokumentu.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.