Rusija se zagreva za RATNE IGRE, komšiluk strahuje i vuče Ameriku za rukav

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se zagreva za RATNE IGRE, komšiluk strahuje i vuče Ameriku za rukav

Rusija se priprema za vojnu vežbu velikih razmera, pod nazivom "Zapad 2017", za koju tvrdi da je strikno defanzivnog karaktera. Međutim, komšijske zemlje vežbu očekuju sa strepnjom, i ponovo ističu da "strahuju od ruske invazije", javlja "Rojters".

U vežbi će učestvovati ukupno 12.700 vojnika, a ratne igre počinju 14. septembra, i trajaće sedam dana. Održaće se u zapadnoj Rusiji, Belorusiji i ruskoj eksklavi Kalinjingradu.

Amerika se pridružila baltičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljama i izrazila svoju zabrinutost povodom vežbe "Zapad 2017". General Ben Hodžes, zapovednik američkih snaga u Evropi, prošlog meseca je izjavio da su "američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini veoma zabrinuti zbog ove vežbe, koja bi mogla da bude 'Trojanski konj', s ciljem da se u Belorusiji ispostave velike količine opreme".

Rusko Ministarstvo odbrane Rusije je ove nedelje odbacilo te tvrdnje, nazvavši ih "lažnim optužbama".

- Samo maliciozni faktori mogu da komentarišu kako je odbrambena vežba Zapad 2017 zapravo poligon za invaziju na Poljsku, Litvaniju ili Ukrajinu - kratko je saopšteno iz Ministarstva.

Na "Rojtersovoj" grafici, koju možete videti OVDE, prikazane su tačne lokacije na kojima će se vežba održavati, kao i brojnost ljudi, opreme i naoružanja koji će učestvovati u "Zapadu".

Dojče vele: NATO se znoji

U toku su pripreme za vojne manevre pod nazivom „Zapad 2017“ koje će zajedno održati Rusija i Belorusija. Baltičke zemlje i Poljska već zvone na uzbunu: očigledno je da će te vežbe biti daleko veće od prethodnih.

Prema međunarodnim sporazumima, Moskva je uredno najavila da će s njene strane učestvovati 12.700 vojnika. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pristojno se zahvalio na tom obaveštenju, ali je i naglasio da će taj podatak da se "proveri".

Litvanski ministar: Putin će dovesti 100.000 vojnika

Zabrinutost vlada naročito u baltičkim zemljama. Ministar obrane Litvanije Raimundas Karoblis procenjuje da će Rusija da pošalje na vežbe čak 100.000 vojnika i da Putin tako „želi da iskuša NATO“.

Margarete Klajn iz berlinske fondacije Nauka i politika ne želi da spekuliše o podatku koji iznosi litvanski ministar, ali podseća da će se ti manevri „održavati delimično u Belorusiji, ali najvećim delom u samoj Rusiji“. U razgovoru za DW Klaijnova upozorava da se oko toga „mnogo nagađa“ i dodaje da se „mora pričekati i videti šta se događa – teško je unapred nešto reći o broju vojnika“.

Hladnoratovske vežbe

Tokom hladnog rata, "Zapad" je bio najveća vežba Sovjetskog saveza koji je uključivao prema procenama od 100.000 do 150.000 ljudi. Nakon raspada SSSR-a, projekat je oživljen 1999. godine i od tada se održava svake četiri godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.