Rusija napravila novi sistem za pristajanje brodova na Međunarodnu kosmičku stanicu

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija napravila novi sistem za pristajanje brodova na Međunarodnu kosmičku stanicu

"Ruski kosmički sistemi" su završili proizvodnju i testiranje novog sistema za pristajanje brodova na Međunarodnu kosmičku stanicu, navodi se na internet stranici holdinga. "U tekućoj godini, Institut za precizne instrumente (uključen u "Ruske kosmičke sisteme" "Roskosmosa") završio je proizvodnju i uspešno sproveo testiranja nove digitalne opreme "Kurs MKP" i teretne letelice za ruski segment MKS-a", navodi se u saopštenju holdinga. Navodi se da "Kurs MKP" znatno premašuje preciznost i energetsku efikasnost opreme, od one koja se trenutno koristi na MKS-u. Oprema sistema za prostajanje se sastoji od aktivnog "Kurs A" i pasivnog dela "Kurs-P". Aktivni deo je postzavljen na letilici i meri sve parametre međusobnog pristupa i pristajanja. Pasivni deo se nalazi na MKS-u, prima signale od aktivnog, te prenosi informacije o brzini i daljini do daljinskog upravljača kosmonauta. Sistem "Kurs" u različitim modifikacijama uspešno se koristi u kosmičkoj tehnologiji od 1986. godine. Oprema je razvijena u Ukrajini i do 2002. godine proizvodilo ga je preduzeće "Elmis" iz Kijeva.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Vitez" brani zapadni deo Rusije

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2019, 07:32

Moskva najavila da armija ove godine dobija S-350, novi sistem sa efikasnijim raketama. Spremni za niskoleteće ciljeve OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA STARE ali istovremeno i mnogo hvaljene ruske sisteme S-300 kao i "Buk-M1" i "Buk-M2" u 2019. godini će početi da menjaju najnoviji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.