Rusija je glavni dezinformator, narušava temelje evropskih demokratija

Izvor: B92, 10.Okt.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija je glavni dezinformator, narušava temelje evropskih demokratija"

Evropski poslanici upozoravaju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, "koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suvereniteta svih zemalja Istočnog partnerstva", navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propagandi "trećih strana", poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i medunarođnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji, koju je usvojilo 489 poslanika, EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to "glavni izvor dezinformacija u Evropi".

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone, što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajbernapada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a EU bi trebalo da podrži i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EP: Ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Izvor: RTS, 10.Okt.2019

Evropski poslanici smatraju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje. . Evropski parlament najoštrije je osudio "sve agresivnije akcije Rusije, Kine,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.