Rusija ima nacrt rezolucije za novu istragu o Siriji

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ima nacrt rezolucije za novu istragu o Siriji

Rusija napravila nacrt rezolucije za Savet bezbednosti UN u kojoj predlaže uspostavljanje novog tela za istragu o slučaju hemijskih napada u Siriji.

Komisija bi trebalo da radi "na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza", izjavio je privremeni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Želimo da se izdignemo iznad nesuglasica i da predložimo da bude uspostavljeno novo međunarodno istražno telo koje će utvrditi činjenice na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobijenih transparentnim i pouzdanim metodama tako da Savet bezbednosti može da identifikuje one koji su odgovorni za upotrebu otrovnih agenasa kao oružja - istakao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi Tass.

To bi, prema njegvim rečima trebalo da bude "profesionalni i depolitizovani" mehanizam.

- Pripremili smo odgovarajući nacrt rezolucije i zatražili od sekretarijata da ga prosledi članicama. Nadamo se da će članovi Saveta bezbednosti razgovarati o našoj inicijatici u svojim prestonicama što pre - naglasio je on.

Mandat Zajedničkog istražnog mehanizma u Siriji (JIM) Međunarodne organizacije UN za zabranu hemijskog oružja (UN-OPCW) istekao je 18. decembra 2017, a članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da postignu sporazum o produženju njegovog mandata.

JIM je uspostavljen rezolucijom Saveta bezbednosti UN u avgustu 2015, kako bi bili identifikovani odgovorni za hemijske napade u Siriji.

To telo je izdalo sedam izveštaja u kojima krivi sirijsku vladu za četiri hemijska napada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.