Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunsko tužilaštvo: Pronađena slika, verovatno jedna od ukradenih iz Roterdama

Jedna slika koja bi mogla da bude jedna od sedam ukradenih slika iz muzeja u Holandiji 2012. godine, pronađena je Rumuniji, saopštilo je danas rumunsko tužilaštvo.

Sedam slika, uključujući dela Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea i Pola Gogena, ukradeno je u noći između 15. i 16. oktobra 2012. godine iz muzeja Kunsthal u Roterdamu. Holandski mediji su tada tu krađu nazvali "krađom veka".

Rumunski glavni tužilac Augustin Lazar izjavio je Frans presu da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlasti poseduju sliku koja bi mogla da bude jedna od tih sedam ukradenih.

Kako su naveli drugi izvori bliski tom dosijeu, stručnjaci proučavaju sliku i njenu autentičnost.

Kruže priče da bi to mogla da bude Pikasova slika "Arlekinova glava".

Holandsko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da zna o toj slici u Rumuniji ali da čeka potvrdu autentičnosti.

Četiri Rumuna su osuđena 2014. godine na zatvorske kazne zbog te krađe, kao i da plate 18,1 miliona evra odštete osiguravajućoj kompaniji.

Slike pripadaju fondaciji Triton koja ima kolekciju avangardne umetnosti i u Kunsthalu su izložena dela više od 50 čuvenih umetnika, uključujući Pola Sezana, Salvadora Dalija, Roja Lihtenštajna i Endija Vorhola.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.