Rotacija kineske vojske u Hongkongu, javnost strepi zbog mogućih poteza

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rotacija kineske vojske u Hongkongu, javnost strepi zbog mogućih poteza

Kineski državni mediji objavili su snimke vojnika koji prelaze u Hongkong, u okviru onoga što su nazvali rutinskom rotacijom vojnika. Istovremeno u javnosti postoji strah da će kineski vojnici intervenisati kako bi ugušili prodemokratske proteste, javlja "Rojters".
Oklopni transporteri, kamioni i patrolni čamci prikazani su kako prelaze iz susednog Šenžena u Hongkong u 22. rotaciji snaga hongkonškog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << garnizona Narodnooslobodilačke armije.

Vojska je obavila rutinsku rotaciju vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga, navela je Sinhua, prenosi Rojters.
Hongkonški garnizon je ranije objavio promotivni snimak sa scenama vojnika koji se suočavaju s osobama obučenim kao demonstranti.
Vojnici koji su deo nove rotacije prošli su obuku o hongkonškim zakonima i obećali da će braniti suverenitet Kine, navela je Sinhua.
Trupe su zamenjene i u drugom kineskom specijalnom administrativnom regionu, Makau, prenosi Rojters.
Skoro tromesečni antivladini protesti u Hongkongu su izazvali zabrinutost da će u taj poluautonomni region biti poslata vojska.
Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.
Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.
Više od 80 osoba je uhapšeno prošlog vikenda kada su demonstranti okupirali gradske ulice, postavili barikade i bacali cigle i benzinske bombe u sukobu sa policijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.