Rojters: Lokaciju Bagdadija otkrili Iračani

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Lokaciju Bagdadija otkrili Iračani

Još nema zvanične potvrde da je vođa takozvane Islamske države Abu Bakr el Bagdadi ubijen u operaciji američkih snaga. Neimenovani zvaničnici iz Iraka su, međutim, dali informacije o tome kako je njegova lokacija otkrivena.
Obaveštajac iz Iraka je rekao za Rojters da su iračke obaveštajne službe dale koaliciji predvođenoj SAD tačne koordinate lokacije na kojoj se Abu Bakr el Bagdadi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nalazio.

Oni su saznali lokaciju od Iračana i Iračanki koje su uhapsili, a koji su bili u Bagdadijevom "užem krugu".
Na lokaciji na kojoj je navodno pronađeno njegovo telo pronađena su i tela tri muškarca i tri žene, rekao je britanskoj agenciji jedan da komandanata militantnih frakcija.
Izvori iz redova militanata kažu i da su američke snage uklonile telo Bagdadija i telo osobe za koju se sumnja da je njegov zamenik.
Neimenovani turski zvaničnik je ranije rekao da je El Bagdadi na lokaciju u Siriji gde je navodno ubijen stigao 48 sati pre američke operacije.
"Turska vojska je bila unapred obaveštena o američkoj operaciji u Idlibu", rekao je taj zvaničnik.
Predsednik SAD Donald Tramp obratiće se javnosti u vezi sa time rano posle podne po srednjoevropskom vremenu.
Za Bagdadija se dugo mislilo da se krije duž iračko-sirijske granice.
Predvodio je Islamsku državu od 2010. godine kada je ona još bila ogranak Al Kaide. Islamska država je na vrhuncu moći vladala milionima ljudi na teritoriji koja se prostirala od severne Sirije do predgrađa Bagdada.
Međutim, pad Mosula i Rake, uporišta Islamske države u Iraku, značio je i krah Islamske države od kada je El Bagdadi begunac.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Irački obavještajci dali Amerikancima lokaciju Bagdadija

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2019

BAGDAD - Iračka obavještajna služba dala je američkoj koaliciji tačne koordinate lokacije lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija čime je omogućila napad u kojem je on navodno ubijen, rekao je danas neimenovani irački obavještajni zvaničnik za Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.