Rogozin: Ulazimo u novu ravan takmičenja sa vodećim kosmičkim silama

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Ulazimo u novu ravan takmičenja sa vodećim kosmičkim silama

 U svetu počinje intenzivni rad na istraživanju dalekog kosmosa, rekao je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin na sastanku sa poslanicima Državne dume Rusije.
„Sada ulazimo u novu ravan takmičenja sa vodećim kosmičkim silama o budućim pilotskim programima, uključujući i u daleki kosmos“, rekao je Rogozin. Šef ruske državne korporacije za istraživanje kosmosa je dodao da je sinoć razgovarao sa predsednikom Ruske akademije nauka Aleksandrom Sergejevom o merama koje Rusija treba da donese radi istraživanja Meseca. Rogozin je pozvao poslanike da dođu na kosmodrom Bajkonur kako bi pratili jedno od narednih lansiranja brodova. Potpredsednik Državne dume Rusije Sergej Neverov je naveo da će se poslanici obavezno prihvatiti poziv. Podsetimo, „Roskosmos“ je saopštio da će prva ruska ekspedicija na Mesec sa ljudskom posadom biti izvedena 2031. godine, nakon čega će takve misije biti izvođene jednom godišnje. Za 2032. godinu je planirano da se na Mesec pošalje i „lunomobil“, specijalno prevozno sredstvo za Mesec, koje će moći da prevozi i kosmonaute. Ekspedicija planirana za 2033. godinu će sa tim prevoznim sredstvima pokušati da obiđe udaljene lokacije na Mesecu i da testira robotizovane komplekse, kako bi do 2035. godine počela izgradnje baze na Mesecu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.