Rogozin: Prvo lansiranje sa „Vostočnog“ 2023. godine

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Prvo lansiranje sa „Vostočnog“ 2023. godine

Izgradnja druge faze kosmodroma „Vostočni“ biće privedena kraju 2022. godine, a prvo lansiranje planirano je za 2023. godinu, izjavio je šef ruske kosmičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.


„Planirano je da radove završimo za četiri godine, nakon čega će biti potrebno izdvojiti godinu dana za ispitivanja, posle čega ćemo lansirati prvu raketu“, istakao je.


Takođe je rekao da će superteške rakete „Angara“, nosivosti do 37 tona tereta, Rusija biti u stanju da lansira 2026. godine.


Izgradnja kosmodroma „Vostočni“ počela je 2012. godine kako bi Rusija imala nezavisni pristup svemiru, budući da i dalje koristi kosmodrom „Bajkonur“, koji se nalazi u Kazahstanu.


Trenutno na kosmodromu „Vostočni“ instaliran je lansirni sistem za rakete „Sojuz 2“, sa koga su lansirane tri rakete.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.