Rogozin: Amerikanci nas mole da naparavimo raketu za let na Mesec

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Amerikanci nas mole da naparavimo raketu za let na Mesec

Direktor „Roskosomosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države zamolile rusku stranu da napravi verziju kosmičkog broda „Sojuz“ koja bi mogla da leti do Meseca.
„Upravo danas Amerikanci insistiraju, mole nas da nastavimo sa letovima ’Sojuza‘ sa američkim astronautima. Čak nas mole da napravimo verziju ’Sojuza‘ koja bi mogla da ide do Meseca i nazad, s ciljem da se napravi drugi rezervni kosmički transportni sistem“, rekao je Rogozin na televiziji „Rusija 24“. U proleće 2018. godine, Sjedinjene Države su ponudile Rusiji da proizvede modul za orbitalnu stanicu "Gateway" za izlazak posade u otvoreni kosmos. Trebalo je da zadovolji američke standarde i da se uklopi u standarde NASA-e. Rogozin je napomenuo da Rusija može učestvovati u projektu samo pod jednakim uslovima. Planirano je da se razgovara o perspektivama saradnje tokom posete šefa NASA-e Bajkonuru u oktobru, ali to je sprečila havarija tokom lansiranja. Tada je postalo poznato da pregovori treba da se odvijaju tokom Rogozinovog putovanja u SAD, zakazanog za februar. 6. januara, direktor NASA-e Džim Brajdenštajn je saopštio o otkazivanju poziva Rogozinu. On je naveo činjenicu da neki američki političari smatraju da dolazak Rogozina koji je pod američkim sankcijama "nije dobra ideja". U Državnoj dumi su to nazvali destruktivnim korakom. Savet Federacije je to video kao još jednu manifestaciju rusofobne politike.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.