Redaktovane naslovne strane australijskih listova: „Šta pokušavaju da sakriju?“

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redaktovane naslovne strane australijskih listova: „Šta pokušavaju da sakriju?“

Naslovne strane najvećih dnevnih listova u Australiji pune su stubaca redaktovanog teksta, čime su izdavači hteli da pokažu jedinstvo u borbi za slobodu medija i protiv državnog cenzurisanja.
"Njuz korp Austrejlija" (News Corp Australia) i "Najn mastheds" (Nine Mastheads) objavile su svoja uzdanja jutros sa potpuno redaktovanim tekstom i crvenom oznakom "tajna".

Protest dnevnih novina usmeren >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je protiv zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji, kako navode, guše slobodno izveštavanje i stvorili su "kulturu tajnosti" u zemlji.
Australijske vlasti, sa druge strane, ističu da podržavaju slobodu štampe i da "niko nije iznad zakona".
U junu je, međutm, policija izvršila racije na medijsku korporaciju Ej-Bi-Si, kao i dom jednog novinara kompanije "Njuz korp", što je izazvalo izuzetno negativne reakcije javnosti.
Medijske organizacije tvrde da su racije obavljene zbog članaka i priča koje su se zasnivale na svedočanstvima uzbunjivača. Jedan je izneo detalje o ratnim zločinima, a u drugom članku su navedene tvrdnje da vladina agencija špijunira građane Australije.

Današnju kampanju štampanih medija, koju je pokrenula koalicija "Right to Know" (Pravo da znamo), podržalo je i nekoliko televizijskih i radio stanica, kao i internet portala.
Majkl Miler, izvršni direktor "Njuz korp Australija", tvitovao je fotografiju na kojoj se nalaze redaktovane naslovne strane dnevnih listova, među kojima su Austejlijan i Dejli telegraf.
Poručio je građanima da pitaju državu: "Šta pokušavaju da sakriju od nas?"

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto su sve novine u Australiji jutros osvanule iste?

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2019

Australijski najveći medijski rivali pokazali su prvi put jedinstvo tako što su objavili potpuno iste naslovne strane u znak protesta protiv ograničavanja štampe.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.