Reakcije nakon odluke suda – pozivi Džonsonu da podnese ostavku

Izvor: RTS, 24.Sep.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije nakon odluke suda – pozivi Džonsonu da podnese ostavku

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.
Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou istakao je da sednica tog tela mora hitno da bude održana i najavio da će održati konsultacije sa liderima parlamentarnih partija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Radi ostvarenja naše parlamentarne demokratije, donji dom mora da zaseda bez odlaganja. Zato ću hitno održati konsultacije sa liderima parlamentarnih stranak", naveo je Berkou u saopštenju.
Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona "da razmotri svoju poziciju".
On je ocenio da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je Džonskon pokazao nepoštovanje demokratije i zloupotrebu moći i dodao da će zahtevati hitnu sednicu parlamenta.
Džina Miler, jedna od aktivista koji su podneli zahtev da Džonsonova odluka o suspenziji parlamenta bude preispitana na sudu, kaže da današnja odluka pokazuje da u Velikoj Britaniji postoji vladavina prava izakoni iznad kojih nije niko, pa čak ni premijer.
"Poslanici treba da se vrate na posao već sutra i da nastave da nadgledaju rad vlade", istakla je Milerova.
Lider Škotske nacionalne partije za Vestminister Ijan Blekford saglasan je da parlament mora hitno da zaseda, ali ističe i da premijer mora da podnese ostavku.
Vrhovni sud presudio je danas da je suspenzija parlamenta na zahtev premijera Borisa Dzonsona bila je nezakonita, presudio je danas Vrhovni sud Velike Britanije.
Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtev.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sednica Donjeg doma britanskog parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2019, 05:26

Donji dom britanskog parlamenta zasedaće danas, nakon što je Vrhovni sud presudio da je suspenzija parlamenta nezakonita, izjavio je predsednik tog doma Džon Berkou..."Naložio sam pripremu ne ponovnog sazivanja, već nastavka zasedanja Donjeg doma, s obzirom na to da je njegovo raspuštanje bilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.