Reakcije na uvredljiv tvit Trifunovića o Oliveri Jovićević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na uvredljiv tvit Trifunovića o Oliveri Jovićević

Tvit koji je objavio predsednik PSG Sergej Trifunvić sa seksističkom aluzijom na račun urednice i voditeljke RTS Olivere Jovićević, naišao je na brojne osude u javnosti.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da Trifunovićeva uvrede predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević.

"UNS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osuđuje vulgarne seksitičke pretnje i uvrede koje su danas na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović i njegovi istomišljenci uputili urednici emisije 'Upitnik' na RTS Oliveri Jovićević i traži da joj se Trifunović izvini", stoji u saopštenju.

Uvrede je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), navodeći da je Trifunović u objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije Upitnik prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu.

"Neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri", navodi NUNS.

Na reči Trifunovića reagovali su i potpredsednici SNS Marija Obradović i Milenko Jovanov, ocenjujući ih direktnim pritiskom na medije i zastrašivanjem novinara.

Trifunović o novinarstvu i prostiituciji

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv, insinuirajući na prostituciju, kao i da će se pokret na čijem je čelu boriti da za legalizaciju prostitucije i rekao da će " onda mnoge redakcije biti ostavljene novinarima".

"Ukoliko se PSG jasno i nedvosmisleno ne ogradi od ovakvih izjava, smatraću da je politika i predizborni program PSG upravo poziv na linč žena koje ne misle kao oni, koje se usprotive svakoj vrsti nasilja i bahatosti Đilasovog opozicionog Saveza", navela je Obradović u pisanoj izjavi.

Kako kaže, nazivati najpogrdnijim imenima novinarku, koja više od decenije uređuje emisiju u kojoj je ugostila gotovo sve aktere aktuelnih društvenih dešavanja u Srbiji, dajući prostor da iznesu svoje stavove, znači direktan pritisak na medije i zastrašivanje novinara.

"Da li Olivera Jovićević treba da zaćuti posle ovakve paljbe prostakluka i javnih uvreda koje su joj uputili Sergej Trifunović i Vladimir Todorić, kao opozicioni lideri, a vrlo rado ih podržali brojni simpatizeri Đilasovog Saveza? Dobro je što ne krijete svoje političke stavove o slobodi medija i novinarskom izražavanju", navela je Obradović.

Dodala je da sada "njihovi malobrojni glasači" znaju kad ih zaokruže na glasačkom listiću, da su glasali za prostotu, mržnju prema svemu drugačijem, posebno prema ženama.

Osudu je uputio i Milenko Jovanov, koji je rekao da se Jovićević našla na udaru, nakon uvreda koje su "Đilasovi satrapi" uputili Ani Brnabić, Maji Gojković, Biljani Popović - Ivković i drugim ženama iz sveta politike.

"Nakon što su ovi lažni borci za slobodu i demokratiju pokušali da upadnu na promociju knjige i linčuju prisutne, nakon što su ti lažni borci za slobodu javne reči, poput Hitlerovih nacista 1933. zapalili knjigu, jer im se ne sviđa njen autor, sada isti ti lažni borci za slobodu medija napadaju i vređaju novinarku zato što ne radi onako kako bi oni želeli", kazao je Jovanov.

Jovanov zamera što sada ćute, novinarska udruženja i dušebrižnici iz nevladinog sektora i nezavisne institucije i poručio da je krajnje vreme da institucije u Srbiji počnu da rade svoj posao i zaštite građane " od raspojasane rulje".

U protivnom, smatra, pitanje je dana kada će građani početi sami da se brane, a ne treba biti previše promućuran, pa razumeti u šta to može da se pretvori.

Mihajlović: Ponavlja se najprimitivniji seksistički rečnik

"Možete da se ne slažete s tim kako neko radi svoj posao, ali nemate pravo nikog da vređate. Nažalost, nije prvi put da političari iz opozicije koriste najprimitivniji seksistički rečnik kad su u pitanju žene, a to što je Sergej Trifunović tek nedavno ušao u politiku ne čini ga manje odgovornim za javno iznete stavove", poručila potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS-a, prof. dr Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Mihajlović je rekla da osuđuje sve napade na novinare i medije, te da je dobro da su uvrede koje je uputio Trifunović osudili NUNS i UNS, jer su time pokazali da je nedopustivo da se političari na ovakav način obraćaju novinarkama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Reagovanje RTS-a na uvrede Sergeja Trifunovića izrečene na Tviteru

Izvor: RTS, 16.Okt.2019

Svojim poslednjim oglašavanjem na društvenim mrežama, glumac-političar i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović dao je izrazima "prostakluk" i "odvratnost" potpuno novi smisao, saopštava RTS. . Tvrdnjom da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.