Rama proglasio vanrednu situaciju; Hvala svima

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama proglasio vanrednu situaciju; "Hvala svima"

Tirana -- Vlada Albanije proglasila danas vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, u oblastima koje su najviše pogođene razornim zemljotresom.

U zemljotresu koji je u utorak rano ujutru pogodio Albaniju, prema poslednim informacijama, stradalo je 27 osoba, a više od 40 je izvučeno iz ruševina. Povređeno je više od 650 ljudi.

Premijer Edi Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu Ustava i zakona, što, kako je kazao, ne podrazumeva samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke po pitanju finansija već i niz drugih mera.

Prema njegovim rečima, zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju dva dana uoči državnog praznika Dana zastave, 28. novembra, ne može biti praznik, već dan nacionalne solidarnosti.

"Želeli bismo da imamo tri dana žalosti, imajući u vidu vanredan obim ove tragedije koja je do trenutka kada govorimo oduzela 24 života", rekao je Rama na jutrošnjoj vanrednoj sednici vlade.

U međuvremenu je saopšteno da je broj žrtava porastao na 29. On je rekao da 28. i 29. novembar zato možda nisu dani za proslave, već dani nacionalne solidarnosti. Praznovanje i svečaranje ne bi trebalo da odvrati pažnju od aktuelne situacije, preneo je albanski portal Balkan veb.

"Zato mislim da na ta dva dana treba gladati kao na dane nacionalne solidarnosti, gde uz poštovanje prošlosti svi koji mogu usklade svoje mogućnosti i dorinosu pomoći ugroženima", rekao je Rama.

Rama je na današnjoj vanrednoj sednici vlade takođe zahvalio svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i sveta koji su uputili pomoć Albaniji, ali i svima onima koji su porukama saosećali s narodom i izrazili saučešća.

Rama je posebno zahvalio Albancima s kosovske teritorije i cele dijaspore. "Želeo bih da zahvalim kabinetu nemačke kancelarke, predsedniku Srbije koji je, kao i svi drugi, izrazio spremnost i poslao specijalnu misiju, zatim premeju Hrvatske i svim prijateljima iz (nemačke) CDU, koji ne samo da su poslali impresivnu seriju poruka, već su okupljeni u većoj poslaničkoj grupi Bundestaga izrazili spremnost da učine sve da pomognu", rekao je Rama, preneli su albanski mediji.

Rama je zahvalio i vlastima i medijima Italije, koji su takođe uputili veći deo poruka u kojima su izrazili spremnost da se uključe u bilo koji proces pomoći i solidarnosti.

Posebno je zahvalio specijalizovanim timovima Prištine, za koje je rekao da su stigli prvi u Albaniju i znatno doprineli svojim kapacitetima na spasavanju ljudi. Napomenuo je i da je na veb-stranici vlade otvorena platforma putem koje se može donirati pomoć porodicama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.