Rama: Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca, ali u EU

Izvor: N1 televizija, 16.Maj.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca, ali u EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da sanja o ujedinjenju svih Albanaca, ali ne u Velikoj Albaniji, već u Evropskoj uniji i da bi EU trebalo da preuzme stratešku odgovornost za region Zapadnog Balkana.

U intervjuu za Juronjuz (Euronews) Rama je rekao da je njegova ustavna obaveza da štiti sve Albance, ali i dodao da veruje da Albancima, gde god da žive, nikada nije bilo bolje nego danas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Na Kosovu sada imaju svoju državu. U Makedoniji su deo prave revolucije u smislu promene pristupa prema albanskom jeziku i albanskom narodui. Na jugu Srbije nadam se da će se njihovi uslovi popraviti i na osnovu činjenice da se Srbi na Kosovu tretiraju vrlo, vrlo dobro i mnogo, mnogo bolje", rekao je Rama u intervjuu koji je objavljen uz intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uoči sutrašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji.

Na podsećanje novinara da je nedavno nagovestio da bi Albanija i Kosovo jednoga dana mogli da imaju zajedničkog lidera, Rama je kazao da ne žali zbog te izajve, ali da mu je žao zbog reakcija koje je izazvala jer nije imao nameru da daje "uznemiravajuću izjavu".

"To je trebalo da bude imaginacija, u veoma posebnim okolnostima desete godišnjice nezavisnosti Kosova i u obraćanju parlamentu Kosova", rekao je Rama.

On je dodao da je govorio o tome šta bi moglo da bude za 20 godina i da je pre nego što je kazao "zašto ne bsimo imali i jednog predsednika" rekao i da bi dijalog sa Srbijom trebalo da bude uspešno okončan, a Srbi i Albanci da budu u EU.

"Dakle, bilo je mnogo preduslova da bi se došlo do tačke o jednom predsedniku za obe zemlje", rekao je.

Na pitanje da li isključuje projekat ujedinjenja Albanaca u budućnosti Rama je rekao: "Ne".

"Oduvek sam govorio da mi je san da se ujedinimo pod nebom EU. Nikada nisam govorio o Velikoj Albaniji jer imam veći san o Velikoj Evropi sa Albancima u njoj", dodao je.

Povodom mišljenja da se projekat proširenja EU oživljava zbog prevelikog prisustva Rusije, Turske i Kine u regionu, Rama je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi te zemlje mogle da iskoriste region da destabilizuju EU.

"Da, to je prostor koji neko treba da popuni. I to je prostor koji pripada Evropi i EU. Dakle, EU bi zaista trebalo strateški da preuzme odgovornost za ovaj prostor. Jer ako postoji praznina sigrno će biti drugih koji će pokušati da dodju i da ga popune", rekao je.

Na pitanje kada očekuje da će se Albanija pridružiti EU, s obzirom na to da bi Srbija i Crna Gora, koje prednjače u evrointegracijama mogle da postanu članice do 2025. godine, Rama je rekao da 2025. predstavlja perspektivu prema kojoj svi mogu biti "spremni ako rade naporno i urade svoj posao".

"Ne treba nam datum da bismo ohrabrili ljude (da slede potrebne reforme). Treba da započnemo (pristupne) pregovore u junu. To je sve. I ne treba nam ništa više. (...) Za nas je to pitanje života i smrti u smislu da otvaranje pristupnih pregovora znači da smo konačno u budućnosti i da smo konačno izašli iz prošlosti", rekao je Rama.

Na podsećanje novinara da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno rekao da je u Albaniji i dalje prisutan organizovan kriminal i da ne želi da takvu situaciju unosi u Evropu, Rama je kazao da je Albanija ispunila svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora i da je od Komisije dobila pozitivnu preporuku bez uslovljavanja.

"Pre svega, nismo čekali predsednika Junkera niti bilo koga drugog iz inostranstva da nam kaže da predstoji velika borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i mnogih drugih stvari. Ali stavr je jasna. Ispunili smo svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora...Ako postoji evropski oganizovani kriminal, to je medjupovezan organizovani kriminal i protiv njega se treba boriti zajedno", rekao je Rama.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rama: Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca ali u EU

Izvor: Beta, 16.Maj.2018

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da sanja o ujedinjenju svih Albanaca ali ne u Velikoj Albaniji, već u Evropskoj uniji i da bi EU trebalo da preuzme stratešku odgovornost za region Zapadnog Balkana.U intervjuu za Juronjuz (Euronews) Rama je rekao da je njegova ustavna obaveza da štiti sve Albance,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.