Spejs Eks transportuje u orbitu 52 satelita Starlink; Odloženo lansiranje rakete Artemis 1 na Mesec zbog oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2022, 09:56

Spejs Eks transportuje u orbitu 52 satelita Starlink; Odloženo lansiranje rakete Artemis 1 na Mesec zbog oluje

Svemirska letelica Spejs Eks je lansirana sinoć sa kosmičkog broda nosača Falcon 9 sa zadatkom da u orbitu pošalje 52 Starlink satelita, navodi se u saopštenju američke kompanije.

"Potvrđeno je raspoređivanje 52 satelita Starlink", saopštila je kompanija.

U ranije objavljenom Tvitu kompanija je saopštila da je prvi, pogonski deo broda Falcona 9, pao u Atlantski okean, navodeći da je taj brod lansiran sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi.

Starlink >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

Odloženo lansiranje rakete Artemis 1 na Mesec zbog oluje

Američka država Florida suočava se sa pretnjom uragana, jer je tropska oluja Jan ojačala i mogla bi se približiti Floridi početkom sledeće nedelje kao veliki uragan, zbog čega je NASA morala da odloži lansiranje nove rakete Artemis 1 na Mesec.

Lansiranje najmoćnije rakete Američke svemirske agencije ikada, bilo je zakazano za utorak iz svemirskog centra Kened, prenosi BBC.

Pomoćnik administratora u Direkciji za razvoj istraživačkih sistema agencije Džim Fri rekao je da ukoliko se uslovi poboljšaju, postoji mogućnost da do lansiranja ipak dođe.

Vozilo Spejs Lonč Sistem (SLS) je dizajnirano da pošalje astronaute i njihovu opremu do Meseca i nazad posle 50 godina.

Lansiranje rakete je već dva puta odlagano. Prvi pokušaj nije uspeo krajem avgusta zbog tehničkih grešaka, dok je drugi pokušaj početkom septembra bio ometen zbog curenja goriva.

Ako raketa ne bude lansirana do 5. oktobra, sledeći pogodan period za to je od 17. do 31. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SpaceX transportuje u orbitu 52 satelita Starlink

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2022

Svemirska letjelica SpaceX je lansirana sinoć sa kosmičkog broda nosača Falcon 9 sa zadatkom da u orbitu pošalje 52 Starlink satelita, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.