Radio Slobodna Evropa se vraća u Bugarsku i Rumuniju

Izvor: N1 televizija, 19.Jul.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio Slobodna Evropa se vraća u Bugarsku i Rumuniju

Radio Slobodna Evropa/Radio sloboda (RSE/RS) najavio je planove za povratak u Bugarsku i Rumuniju kao bi se ojačala medijska scena u tim zemljama, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

Slobodna Evropa ranije se slušala širom istočne Evrope, uključujući Bugarsku i Rumuniju, pre nego što su se te zemlje priključile EU i NATO.

U Bugarskoj je RSE prestala da radi 2004. a u Rumuniji 2008.

Za vreme komunizma program RSE na kratkim talasima bio je jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izvor necenzurisanih infromacija u obe zemlje u kojima su komunistički režimi pokušavali da ga "skrembluju" a slušaoci ga pratili u tajnosti strahujući od represalija policije.

RSE/RS je uredjivački nezavisna medijska kompanija koja se finansira grantovima Kongresa SAD.

Predsednik RSE Tomas Kent rekao je da se nada da će povratak RSE u Bugarsku i Rumuniju, gde će raditi lokalni novinari, doprineti jačanju slobode štampe i unapredjenju demokratskih vrednosti i institucija, kao i diskusiji u obe zemlje o njihovom mestu u NATO, EU i drugim zapadnim organizacijama.

Kako je dodao, RSE želi da bude partner sa lokalnim nezavisnim medijima i civilnim društvom.

U obe zemlje vladini zvaničnici, predstavnici civilnog društva i novinari izražavaju bojazni zbog dezinformacija, korupcije i podela u društvu koje im podrivaju političke sisteme.

Rumunija i Bugarska su ušle u EU 2007. ali se stanje u medijima od tada nije poboljšalo.

Bugarska čak nastavlja da pada po indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica i u 2018. je na 111. mestu u svetu.

To znači da je Bugarska skliznula za dva mesta od 2017. i, što je još važnije, Bugarska je sada po medijskim slobodama iza svih članica EU, ali i zemalja Zapadnog Balkana.

Rumunija je bolje rangirana, na 44. mestu indeksa za 2018. prema 46. poziciji 2017.

Reporteri bez granica kažu da se rumunski mediji sve više transformišu u orudja političke propagande, posebno u izbornim godinama.

Od decembra 2018. RSE/RS će emitovati multimedijalni program u Bugarskoj i Rumuniji i biće partner lokalnim medijima na jačanju postojećih projekata promovisanja javne odgovornosti i otkrivanja lažnih vesti.

Bugarska je posebno osetljiva na rusku propagandu. Neki od bugarskih medija drže se ruskih pozicija po pitanjima poput ukrajinske krize ili deluju kao advokati Moskve i promovišu velike energetske projekte u ruskom interesu.

RSE/RL je već izuzetno aktivan na Balkanu i ima dopisništva u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu. Takodje ima servis na rumunskom jeziku za Moldaviju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.