RUSKA ZIMA STIŽE U EVROPU Hrvatsku čekaju temperature i do minus 20 stepeni

Izvor: Blic, 22.Feb.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKA ZIMA STIŽE U EVROPU Hrvatsku čekaju temperature i do minus 20 stepeni

Nakon obilnog snega sa severoistoka Evrope će se spustiti hladni polarni vazduh. Zima će krajem ove i početkom iduće nedleje pokazati zube, a zahvaljujući jačanju sibirskog anticiklona temperature će se spustiti u debele minuse.

Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je saopštenje u kojem upozorava na intenzivne padavine, snežne mećave i vetar sa vrlo niskim minimalnim temperaturama.

Opasnost od mećava i snežnih nanosa

Padavine povremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti intenzivnije u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti umeren do jak sneg uz stvaranje novog debljeg snežnog pokrivača. Najviše novog snega očekuje se u gorskim predelima gde će zbog jakog vetra biti mećave i snežnie oluje.

Na severnom i delu srednjeg Jadrana duvaće jaka bura. Malo snega nošenog jakim vetrom može pasti i duž obale i na ostrvima. Vetrovito vreme uz povremene obilne padavine stvaraće probleme u saobraćaju, piše hrvatski portal "Net".

Debeli minus

Posle tog snežnog perioda će se ojačati sibirski antikiklon, a polarna kontinentalna vazdušna masa sa mnogo hladnijim vazduhom će nastaviti ka severoistoku Evrope. Očekuje se da će u subotu biti između -10 i -5 stepeni Celzijusovih. Od ponedeljka do sredine naredne nedelje, biće još hladnije. U nekim datim minimumima vrednosti unutrašnje temperature mogu se spustiti na -15 stepeni, a negde i do -20. Najviša dnevna temperatura vazduha biće ispod nule.

Pitanja infrastrukture

Hladni talas koji će obuhvatiti Hrvatsku, ali i većinu Evrope, može izazvati probleme sa infrastrukturom i snabdevanjem energijom. Zbog snažnog vetra očekuju se saobraćajni problemi. Takođe može doći do štete na poljoprivrednim usevima, posebno u Dalmaciji. DHMZ je upozorio i da dugotrajna izloženost hladnoći može da bude opasna za zdravlje i život ljudi i životinja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RUSKA ZIMA STIŽE U EVROPU Hrvatsku čeka debeli minus i OPASNOST OD MEĆAVA

Izvor: Blic, 22.Feb.2018

Nakon obilnog snega sa severoistoka Evrope će se spustiti hladni polarni vazduh. Zima će krajem ove i početkom iduće nedelje pokazati zube, a zahvaljujući jačanju sibirskog anticiklona temperature će se spustiti u debele minuse...Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je saopštenje u kojem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.