RT: Su-57 dobija raketu koja može obarati neprijateljske avione na 300 km udaljenosti

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2018, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Su-57 dobija raketu koja može obarati neprijateljske avione na 300 km udaljenosti

Izvor: Vostok / RT

Hipersonička protivavionska raketa sa dometom od preko 300 km biće deo arsenala aviona pete generacije Su-57, najnaprednijeg ruskog višenamenskog borbenog aviona. Oružje je namenjeno da uništava sve ciljeve u vazduhu, a naročito ciljeve visokog prioriteta.

Su-57 je prvi ruski avion pete generacije, dizajniran da bude velika pretnja vazduhoplovnim silama kao što su SAD. Uobičajeno se očekuje da oružje nose u svojim telima u unutrašnjosti, kako bi se još više smanjila radarska vidljivost i izbeglo kompromitovanje njegove stelt tehnologije - sposobnost nevidljivosti za radare. Međutim, veći projektili mogu se nositi spolja, a jedan od njih će biti R-37M, projektil sa većim dometom od bilo čega što američki avioni imaju na raspolaganju.


Raketa R-37 (K-37 / RVV-BD) prikazana na sajmu MAKS-2013 u Rusiji. © Vitali Kuzmin / Vikimedia

R-37M je modernizovana verzija rakete koja je uvedena u naoružanje 1985. godine. Starija varijanta je među većim projektilima vazduh-vazduh, dužine 4,2 metra i težine 600 kg, namenjena za arsenal naoružanja samo većim avionima poput Mig -31BM presretačima.

Osnovna karakteristika rakete je njen domet, za koji se kaže da je 300km, mada neki izvori ukazuju da može biti i do 400km. Projektil ima za cilj da uništava ciljeve visokog prioriteta kao što su avioni Avaks, ali pri brzinama od 6 mahova i sa aktivnim sistemom za traženje ciljeva, te ujedno predstavlja pretnju svim ciljevima poput borbenih aviona.


Umetnički utisak o lansiranju R-37. © Aleksandr Yartsev/Deviantart


Varijanta R-37M, koja se nalazi u završnoj fazi razvoja, dobila je novi sistem navođenja, te je smanjena težina i dužina, a kako bi se uklopila i na manje platforme. Boris Obnosov, direktor korporacije "Taktikal misajls korporejšn" (KTRV), potvrdio je u sredu za Interfaks da će Su-57 biti među avionima koji će biti sposobni da ispaljuju ovaj projektil. KRTV je matična kompanija NPO "Vimpel", koja je napravila raketu R-37.

Napredak u razvoju rakete R-37M dovodi u pitanje budućnost još jedne potencijalne rakete vazduh-vazduh koja se razmatra za arsenal naoružanja aviona Su-57. Nazvana KS-172 i razvijena od strane NPO "Novator", deo konkurentskog vojnog koncerna "Almaz-Antej", ovaj projektil navodno ima još veći domet od preko 400 km.


Raketa KS-172 (AAM) prikazana na MAKS-2007. © missiles.ru


Ovo je omogućeno korišćenjem dvostepene kompozicije, sa širim i snažnijim prvim stepenom koji brzo prelazi u manju drugu fazu. Oružje je imalo nekoliko uspešnih testova, ali se za sada veruje da neće ući u upotrebu. Interesantno je da Kina navodno razvija sličnu dvostepenu raketu sa većim dometom za svoje stelt avione J-20.

Sa svojim strateškim rivalima koji imaju ovakvu vrstu oružja, SAD će možda morati ponovo da razmisle o svojoj strategiji za superiornost u vazduhu. Američko vazduhoplovstvo je koristilo rakete vazduh-vazduh velikog dometa, kao što je "Ejm-54 Feniks", koja je imala operativni domet od 190km, ali je u penziji od 2004. godine zajedno sa svojom platformom-avionom F-14 "Tomket". Neki projektili ove vrste još uvek su u službi u Iranu - relikvije pre-revolucionarnih odnosa Irana sa SAD-om.

"Ejm-120 Amraam" raketa vazduha-vazduh, ima čak kraći domet od "Feniksa", a napredna "Ejm-120D" varijanta je navodno ograničena na 160km. To je i dalje prilično impresivno oružje prilagođeno mnogim platformama, a američka vojska smatra da će ovi projektili sa sigurnog rastojanja uništiti bilo kakvog neprijatelja, a moderniji borbeni avioni poput F-22 i F-35 pružaju dodatne informacije o ciljevima u odnosu na starije avione.

Razmeštanjem raketa sa još većim dometom, Rusija i Kina će suštinski udvostručiti mogućnosti, preteći američkim letelicama sa sigurne udaljenosti.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.