RT: Saudijska Arabija pozvala SAD da „sačuvaju njihov mir“ od Irana slanjem još snaga u Zaliv

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Saudijska Arabija pozvala SAD da „sačuvaju njihov mir“ od Irana slanjem još snaga u Zaliv

Saudijska Arabija je izrazila dobrodošlicu za američke snage, u potezu za koji tvrdi da je usmeren na "očuvanje svog mira", uglavnom preteći Iranu, gde su napetosti dostigle tačku ključanja nakon višestrukih zaplena tankera. Kralj Salman odobrio je dolazak američkih snaga kako bi "povećao zajedničku saradnju u odbrani regionalne bezbdenosti i stabilnosti i očuvanju mira zemlje", preneli su saudijski državni mediji. Pentagon je potvrdio da je odobrio slanje dodatnih snaga i resursa u Saudijsku Arabiju, potvrđujući tekuće glasine i izveštaje o nagomilavanju američkih snaga u zemlji i susednom Kataru, razmeštenih kako bi se "suprotstavile pretnji Irana". Snage će pristići u regiju koja je već veoma zasićena sa preko 70.000 američkih vojnika. Pentagon već mesecima demostrira snagu u Persijskom zalivu, dok Trampova administracija navodi da demonstracija sile znači samo da se "održi mir", a da će se iranski akti "agresije" susresti sa "smrtonosnom silom".
Od maja, udarna grupa brodova na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom", raketne baterije "Patriot", operativna grupa strateških bombardera, kao i hiljade vojnika raspoređeni su u Zaliv, navodno da bi se suprotstavili iranskoj "eskalaciji", usred bujice pretnji da će "pustiti vatru" na Teheran ako bilo šta nepovoljno zadesi Amerikance ili njihove saveznike. Vašington je okrivio za niz misterioznih, ali malobrojnih napada na naftne tankere Iran, uprkos nedostatku dokaza ili motiva, a tenzije su se dodatno podigle nakon što je iranska PVO oborila špijunsku američku bespilotnu leticu u iranskom vazdušnom prostoru.
Zauzimanje dva britanska tankera od strane Revolucionarne garde Irana prošle sedmice, nakon ranije britanske zaplene iranskog tankera, izazvalo je relativno miran odgovor iz Vašingtona, s tim da je Tramp objavio da to pokazuje da je Teheran "ništa drugo do nevolja", te je obećao da će se posavetovati s Londonom o narednim koracima. Dok je Tramp saopštio da su SAD oborile iranski dron prošle sedmice, Iran je u petak objavio video koji pokazuje da nije bilo dronova izmnad okeana tokom relevantnog vremenskog perioda. "Iranska pretnja" se takođe iskoristila kako bi se prodalo 8,1 milijardi dolara oružja Saudijcima bez odobrenja Kongresa SAD-a, što su negodovali neki u Vašingtonu, usred bombardovanja Jemena od strane Rijada. Dok su SAD u tom sukobu okončale svoje učešće i tankanje saudijskih aviona u vazduhu, one nastavljaju da podržavaju koaliciju u sukobu koja se bori protiv Hutija - sukob koji su UN nazvala najgorom humanitarnom krizom 21. veka. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.