RT: Samo u Rusiji - oklopno vozilo desantirano sa posadom tokom velikih vežbi

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2018, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Samo u Rusiji - oklopno vozilo desantirano sa posadom tokom velikih vežbi

Izvor: Vostok / RT

Ruska vojska uspešno je testirala novi vojni desantni oklopni transporter za desantne jedinice tokom velikih vežbi u centralnoj Rusiji. Oklopni transporter je desantiran sa kompletnom posadom vozila - smela tehnika koju koriste samo ruske trupe.

Više od 200 oklopnih vozila i oko 2.500 vojnika učestvovalo je na zajedničkim vežbama Transportne avijacije i Desantnih jedinica, koje su završene u petak.

Vrhunac vežbe bilo je desantiranje novog desantnog oklopnog transportera - zajedno sa posadom.


© mil.ru

"Vežbe su prošle dobro. Posada je spremna da sprovede borbene zadatke. Desantiranje BTR-MDM sa testnom posadom u njemu je istorijski događaj", rekao je novinarima šef vojnog Transportnog vazduhoplovstva general-potpukovnik Vladimir Benediktov. Nijedna druga vojska na svetu nije uspešno primenila ovu rizičnu tehniku, umesto desantiranja posada vozila odvojeno od njihovog vozila.



© mil.ru

Desantiranje oklopnih vozila sa posadom u njima omogućava im da budu spremni za borbu u roku od nekoliko minuta nakon doskoka. Jedinstvena tehnika je zamišljena i implementirana od strane legendarnog komandanta Desantnih jedinica generala Vasilija Margelova.

Prvi desant ove vrste izveden je još 1973. godine s Margelovim sinom, Aleksandrom, koji je lično komandovao testnim vozilom. Stariji Margelov je želeo da on ide, ali sovjetsko rukovodstvo to nije dozvolilo.


BMD-4M © mil.ru

Naravno, takvi desanti zahtevaju najsigurnije vrste opreme, pošto bi bilo koji kvar pretpostavljao smrt za vojnike. Da se ne pominju materijalni gubici - izvesno sabotiranje NATO zračnog sistema u 2016. godini pružilo je primer onoga što se dešava sa borbenim vozilom nakon pada iz aviona.



© mil.ru

BTR-MDM desantni oklopni transporter ušao je u sastav ruskih jedinica 2015. godine, ali nikada nisu desantirani sa posadom do ove vežbe. Vozilo i njegova posada sigurno su se prizemljili sa nadmorske visine od preko 1.800 metara. Novo oklopno vozilo je teško skoro 14 tona i ima dva člana posade, kao i 13 padobranaca. Njegov prethodnik BTR-D, težio je samo osam tona.



 © mil.ru

Osim oklopnih vozila, padobranci su po prvi put koristili dva različita tipa padobrana tokom skoka iz jednog aviona - Arbalet-3 i novi padobranski sistem "Tandem". Tandem" padobran je u toku završnog testiranja i očekuje da će ući u opremu desantnih jedinica do kraja ove godine.



2S9 Nona samohodni minobacač. © mil.ru

Sve u svemu, na vežbama je učestvovalo preko 200 oklopnih vozila i oko 2.500 vojnika. Rjazanski Desantni puk bio je podignut sa dva bataljona 2S9 "Nona" (samohodni minobacač), kao D-30 haubice, zajedno sa PVO odredom i drugim jedinicama. U vežbi je takođe učestvovalo nekoliko aviona za elektronsko ratovanje i osmatranje. Transportna avijacija je učestvovala sa avionima Il-76 i An-124.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.