RT: SAD upozorile avio-kompanije da rizikuju „pogrešnu procenu ili pogrešnu indentifikaciju“ iznad Persijskog zaliva

Izvor: Vostok.rs, 18.Maj.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD upozorile avio-kompanije da rizikuju „pogrešnu procenu ili pogrešnu indentifikaciju“ iznad Persijskog zaliva

Izvor: Vostok / RT U zabrinjavajućem podsećanju na obaranje iranskog civilnog aviona od strane SAD-a, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD-a  izdala je upozorenje u kojem se navodi da civilni avioni koji lete iznad Persijskog zaliva i Omanskog zaliva doći u opasnost od "pogrešne procene ili pogrešne identifikacije". Navodi se da rizik dolazi od "pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija" u toj oblasti. Avioni koji lete u tom regionu takođe mogu "naići na Dži-pi-es smetnje i druga ometanja komunikacije", navodi se u upozorenju. Napetost oko Irana dolazi nakon što su SAD rasporedile dodatna vojna sredstva u regionu, uključujući udarnu grupu brodova i bateriju PVO sistema "Patriot". Vašington je saopštio da je to odgovor na navodnu pretnju koju predstavljaju iranske snage. SAD su takođe povukle svo osoblje koje nije neophodno iz diplomatskih misija u Iraku. Pokazivanje sile, kako se navodi, izazvano je obaveštajnim podacima koje je obezbedio Izrael.
Za neke, upozorenje Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo SAD-a može predstavljati podsetnik na mračnu uspomenu, na incident iz 1988. godine, u kojem je američki razarač oborio iranski civilni avion, ubivši 290 ljudi. To se desilo dva meseca nakon što su SAD potopile iransku fregatu i čamac u znak odmazde za incident nekoliko dana ranije, u kojem je američki ratni brod udario u iransku minu. Vašington je tada saopštio da je posada američkog broda pogrešno identifikovala let civilnog iranskog aviona, kao ratni avion koji je pokušao da napadne brod i da je delovano u "samoodbrani". Vlada je odbacila optužbe da su pripadnici američke vojne službe postupali bezobzirno, s predsednikom Džordžom Bušom na čelu koji je rekao: "Nikada se neću izviniti za postupke Sjedinjenih Američkih Država bez obzira na činjenice." SAD su platile odštetu porodicama žrtava, ali nikada nisu prihvatile pravnu odgovornost ili se izvinile Teheranu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.