RT: SAD testirale krstareću raketu zabranjenu jednostrano raskinutim Sporazumom o raketama

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD testirale krstareću raketu zabranjenu jednostrano raskinutim Sporazumom o raketama

Američka vojska testirala je krstareću raketu kopnenog baziranja sa dometom većim od 500 km, potvrdio je Pentagon. Takvo oružje zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su SAD napustile ovog meseca. "Testiranje konvencionalno konfigurisane krstareće rakete kopnenog baziranja“ izvedeno je 18. avgusta na poliginu San Nikolas u Kaliforniji, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD-a. Nakon uspešnog lansiranja, projektil je pogodio svoju metu udaljenu više od 500 km. Fotografije i video snimak lansiranja sugerišu da se radi o raketi "Tomahavk", postojećoj američkoj krstarećoj raketi koja se obično lansira s brodova i podmornica, a što je kasnije potvrdio i portparol Pentagona, potpukovnik Robert Karver. Upotreba lansirne rampe vertikalnog lansiranja "Mark 41" je od posebnog značaja, jer su to lanseri postavljeni na lokacijama američke raketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji. Rusija je postojanje ovih lokacija ocenila kao pretnju i kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane SAD-a, pošto ove lansirne rampe mogu ispaljivati i "Tomahavke" i "SM-3" odbrambene rakete, kao što je Pentagon upravo demonstrirao.
It’s a Mark 41 VLS strapped to a trailer.https://t.co/Eu6Iln3mOh Almost zero development work to get this to work. I’m not sure what this shot demonstrates other than you can strap a VLS to a trailer and fire a Tomahawk from it (but we sorta knew that).
— Dr Kevin Purcell (@kevinpurcell) August 19, 2019
 
Oružje sa dometom između 500 i 5000 km zabranjeno je Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa koji je potpisan 1987. godine. Sporazum koji je bio ključni mehanizam za kontrolu oružja, pomogao je deskalaciji nuklearnih tenzija tokom Hladnog rata. U februaru ove godine SAD su najavile da odustaju od sporazuma, optužujući Rusiju da ima raketni sistem koji krši odredbe Sporazuma. Moskva je negirala optužbe, te pozvala da se izvrši inspekcija sistema, ali niko nije prihvatio ponudu. Nakon jednostranog izlaska SAD-a iz Sporazuma, prestao je da važi 1. avgusta. Trampova administracija ranije je nagovestila da je odlučna da izađe iz Sporazuma u oktobru 2018. godine, kada ga je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton opisao kao "relikt Hladnog rata" tokom posete Moskvi. "Postoji nova strateška realnost", rekao je Bolton tada novinarima, opisujući Sporazum kao "bilateralni ugovor u multipolarnom svetu balističkih raketa", koji se odnosio samo na SAD i Rusiju u Evropi, te da nije učinio ništa da ograniči akcije Kine, Irana ili Severne Koreje. Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je drugi glavni sporazum o kontroli oružja iz kojeg su SAD jednostrano  izašle, nakon napuštanja Sporazuma o antibalističkim raketama u 2001. godini. Jedini preostali sporazum o kontroli naoružanja, je "Novi START", koji ističe u februaru 2021. godine. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: „Jedini mogući zaključak“: Zabranjene raketne probe SAD izvodile mnogo pre nego što su napustile Sporazum

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2019

Sjedinjenim Američkim Državama je trebalo samo 17 dana, nakon napuštanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa da izvedu testiranje rakete kojim bi se prekršile njegove odredbe. I verovatno je kršenje Sporazuma postojalo i ranije, s obzirom na to koliko dugo traju pripreme. U...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.