RT: Rusija planira da pošalje najveći radio teleskop iza Meseca 2020-ih

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija planira da pošalje najveći radio teleskop iza Meseca 2020-ih

Izvor: Vostok / RT Rusija dizajnira najveći radio teleskop, koji planira da postavi u kosmos iza Mesečeve orbite. Sonda, za koju se očekuje da će biti gotova do sredine 2020-ih, moći će da pruži najdetaljnije fotografije kosmosa. Teleskop će biti stavljen u takozvanu halo orbitu - složenu trodimenzionalnu orbitu izvan prirodnog satelita Zemlje. Očekuje se da će Milimetron (Spektar-M) imati znatno veće mogućnosti od svog prethodnika, teleskopa Radio Astrona, koji je lansiran u kosmos još 2011. godine u saradnji između Rusije i inostranih istraživačkih agencija. Radio Astron, poznat i kao Spektar R, jedan je od najvećih teleskopa ikada postavljenih u kosmos. Zajedno sa zemaljskim postrojenjima širom sveta, on se može pohvaliti najvećom ugaonom razlučivošću te vrste, te je u stanju da proizvede najdetaljnije fotografije kosmosa.
Radio Astron ©  roscosmos.ru Međutim, Milimetron će snimati četiri puta većom rezolucijom od svog starijeg brata, izjavio je za RIA Novosti Vjačeslav Vdovin, vodeći saradnik Ruskog instituta za primenjenu fiziku pri Ruskoj akademiji nauka. Teleskop će moći da radi samostalno ili da radi zajedno sa zemaljskim "kolegama". Milimetron i zemaljski objekti će potom formirati "virtualni teleskop" sa interferometrijskim osnovama od neverovatnih 1,5 miliona kilometara, dosežući duboko u najudaljenije delove univerzuma.

Projekat Milimetron. ©  roscosmos.ru  
Iako još nisu izgrađeni svi podsistemi novog teleskopa, verovatno će biti uspešan, s obzirom na znanje koje su naučnici akumulirali dok su radili na Spektru R, izjavio je za RIA Novosti Aleksej Smirnov, tehnički direktor projekta Milimetron. “Najbolji radni prototip za Milimetron je Radio Astron, razvijen od strane istog dizajnera”, rekao je Smirnov. “Ima antene istog prečnika - 10 metara. Ipak, novi teleskop ima još veću radnu frekvenciju, kriogeno ogledalo i mnogo drugih poboljšanja”, dodao je Smirnov. Rad na Milimetron projektu traja je duže nego što se očekivalo, jer su mnoge njegove karakteristike jedinstvene, objasnio je zvaničnik. Projekat je pokrenut početkom 2010. godine, neposredno pre raspoređivanja Radio Astrona. Međutim, isporuka teleskopa je već odložena i očekuje se da će biti realizovana najranije sredinom 2020-ih.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.