RT: Rusija će dalje sankcije SAD tretirati kao otvorenu objavu ekonomskog rata - Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 10.Avg.2018, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija će dalje sankcije SAD tretirati kao otvorenu objavu ekonomskog rata - Medvedev

Izvor: Vostok / RT

Premijer Dmitrij Medvedev upozorio je Sjedinjene Države da će se sve naredne sankcije koje se odnose na ruske bankarske operacije i valutnu trgovinu tretirati kao proglašenje ekonomskog rata i da će se na njih odgovarati na bilo koji potreban način.

Dalje jačanje sankcija protiv Rusije može se smatrati najavom ekonomskog rata, rekao je premijer Dmitrij Medvedev.

"Ne bih želeo da komentarišem buduće sankcije, ali mogu reći jednu stvar: Ako uvedu nešto poput zabrane bankarskih operacija ili korišćenja bilo koje valute, mi ćemo to tretirati kao proglašenje ekonomskog rata. I shodno tom, moramo da odgovorimo na to - ekonomski, politički ili na bilo koji drugi način, ako je potrebno", rekao je Medvedev.




"Naši američki partneri ne bi trebalo da greše u tome", naglasio je on.

U sredu je američki Stejt department objavio novi krug sankcija na izvoz ruske elektronike sa dvostrukom namenom i drugu opremu, a koje stupaju na snagu 22. avgusta.

Navedeni razlozi zbog najnovijih sankcija su optužbe protiv Rusije zbog navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripalj u martu, a zabog čega su Velika Britanija i njeni saveznici optužili Moskvu. 

Kremlj je više puta odbacio ove navode, dok vlasti Ujedinjenog Kraljevstva nisu pružile nikakve dokaze o učešću Rusije u incidentu. Štaviše, Moskva je eliminisala sve rezerve svog hemijskog oružja po međunarodnim obavezama, za razliku od SAD, koje i dalje ne poštuju ovu obavezu, te imaju velike količine hemijskog oružja.



Dok Rusija zadržava pravo da odgovori na nove trgovinska ograničenja, SAD su zapretile da će intenzivirati sankcije u roku od tri meseca, te da će eventualno ukinuti sav izvoz i uvoz, te zabraniti ruskoj aviokompaniji "Aeroflot" da saobraća za SAD.

Vašington zahteva od Moskve da prizna i obezbedi "pouzdana uveravanja" da Rusija neće koristiti hemijsko oružje u budućnosti. SAD takođe traže "inspekcije na licu mesta" navodnih objekata za proizvodnju hemijskog oružja, a koje je Rusija već zatvorila ili uništila.


Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Medvedev: Nove sankcije smatraćemo objavom ekonomskog rata

Izvor: RTS, 10.Avg.2018

Na nove sankcije SAD ćemo odgovoriti ekonomski, politički, ili na neki drugi način ako bude potrebno, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev. . Premijer Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je SAD da će sve sankcije koje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.