RT: „Nije blef, nego reanost” rusko novo hipersonično i nuklearno poružje - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nije blef, nego reanost” rusko novo hipersonično i nuklearno poružje - Moskva

Izvor: Vostok / RT

Zamenik ministra odbrane Rusije je rekao da je masovna proizvodnja hipersončinih sistema "Avangard" pred početkom, te je podelio nove detalje o ruskom drugom nedavno otkrivenom, naizgled futurističkom oružju.

"Ovo nije blef, nego realnost", rekao je zamenik ministra Jurij Borisov.

Tokom svog obraćanja Saveznoj skupštini 1. marta, predsednik Vladimir Putin već je najavio i predstavio brojne tehnološke procese koji su se razvili u poslednjih nekoliko godina kako bi se održala ravnoteža moći nakon ekspanzije američkog anti-balističkog raketnog štita.

Hipersonični "Avangard", koji je predstavljen samo u video zapisu, već je "temeljno testiran", prema Borisovu. Uređaj je neka vrsta sistema isporuke, koja se ugrađuje u gornje nivoe strateških balističkih raketa.


"Avangard", foto: © Minoboronы Rossii 

Ruski predsednik ga je opisao "kao meteor, kao vatrenu loptu" koja ide prema meti, uz zadržavanje visokih manevarskih sposobnosti i potpune kontrole kako bi se izbegao bilo koji odbrambeni sistem. Glavna prepreka u njegovom razvoju bila je stvaranje materijala koji bi efektivno izdržali izuzetno visoke temperature od oko 2.000 stepeni Celzijusa, rekao je Borisov.

"Praktični testovi su pokazali održivost izabranog koncepta. Reći ću vam više - već imamo ugovor za serijsku proizvodnju sistema. Dakle, to nije blef, nego realnost", rekao je Borisov.

"Kinžal" hipersonička raketa

Još jedna ruska hipersonička novina, raketa sa lansiranjem iz vazduha nazvana "Kinžal" (ruski "bodež"), poseduje izuzetno visoku manevarsku sposobnost, rekao je Borisov. Ostaje nejasno da li rakete takođe manevrišu koristeći neku vrstu motora. Lansiraju se sa aviona na većim visinama, kao što je MiG-31, i ima efikasan domet od 2.000km. Može da izbegne odbranu potencijalnog protivnika kroz oštro i brzo manevrisanje, dok leti nekih 10 puta brže od zvuka.

Pogonski sistem rakete, koja može biti opremljena nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama i dalje ostaje misterija, a ni objavljeni video testiranja nije mnogo otkrio. Motor rakete je sakriven u aerodinamičnom pokrivaču, koji se razdvaja samo onda kada se raketa lansira.





Nuklearno naoružanje

Dve druge novosti - još neimenovana podvodni dron na nuklearni pogon i krstareća raketa neograničenog dometa - imaju isti tehnološki proboj koji stoji iza njih, izjavio je Borisov.

Razvoj ova dva nova oružja postao je moguć nakon što su ruski naučnici stvorili pouzdan i dovoljno minijaturni nuklearni reaktor koji ih napaja. Ako se reč "fantastično" može primeniti na nedavno otkriveno oružje, ona savršeno odgovara ovom konju na nuklearnu energiju, rekao je zvaničnik.

"Potrebno je nekoliko sati da se reaktor nuklearnog drona dovede do operativnog stanja, ali u ovom slučaju to se dešava za nekoliko sekundi", rekao je Borisov.

"Istovremeno, dimenzije reaktora omogućavaju stvaranje torpeda prihvatljivih dimenzija i težine."

Krstareća raketa neograničenog dometa zasnovana je na istim principima, rekao je zvaničnik. Sposobnost reaktora da funkcioniše u nekoliko sekundi je od vitalnog značaja za projektil, naglasio je Borisov, otkrivajući nove, specifične detalje o oružju.

"Kao što možete pretpostaviti, raketa se pokreće je korišćenjem konvencionalnih pogona, a zatim nuklearnog reaktora. Ovo mora da se desi stvarno brzo", rekao je on.


 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Poljoprivreda donosi mnogo više novca Rusiji od izvoza oružja - Putin

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2018

Izvor: Vostok / RT. . Nedavni podsticaj ruske poljoprivrede učinio je prodaju hrane u inostranstvu mnogo profitabilnijom za zemlju od izvoza oružja, rekao je predsednik Vladimir Putin.. . "Danas izvoz od poljoprivrede premašuje prodaju oružja za više od trećine. 28,8 milijardi dolara je iz...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.