RT: Mobilni telefoni su nesigurni jer „zidovi imaju uši“ - direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2018, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Mobilni telefoni su nesigurni jer „zidovi imaju uši“ - direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije

Izvor: Vostok / RT Špijuni su danas izuzetno tehnički potkovani, rekao je šef ruske obaveštajne službe, koji kaže da ne koristi mobilne telefone ili internet dok je u kancelariji. Pogodite koji je uređaj stare škole jedini izuzetak? Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije, izašao je u javnost, te razotkrio neke manje poznate detalje savremenih špijnskuh mera. "Danas je teško nešto učiniti bez mobilnog telefona, društvenih mreža ili bezgotovinskog plaćanja. Koristimo sve oblike i instrumente obaveštajnih aktivnosti", rekao je Nariškin za TV kanal "Rusija 1".

Ali preduprediti je znači biti u prednosti, rekao je šef obaveštajne službe, objašnjavajući zašto je oprezan što se tiče ovih uređaja. "Kada sam u kancelariji, isključim telefon [mobilni] i odnesem ga u odvojenu sobu", otkrio je Nariškin.
"Znaše, čak i zidovi imaju uši. Ali, zidovi su sigurni, a elektronske komunikacije - morate biti vrlo, vrlo pažljivi u vezi sa obaveštajnim aktivnostima."
Iako je Nariškin napomenuo da njegov radni prostor "nema ušiju", rekao je da izlazi na mrežu (internet) samo izvan kancelarije. To je rekao visoki zvaničnik obaveštajne službe koji ima imunitet od zavisnosti od interneta iz bezbednosnih razloga, ali šta je sa gledanjem TV-a?
Televizija je jedini uređaj koji je dozvoljen u kancelariji šefa obaveštajne službe. "Siguran je [protiv prisluškivanja]. Nije važno, siguran je."   Osim toga, Nariškin, obaveštajni oficir tokom karijere, pružio je još jedan uvid u aktivnosti Spoljne obaveštajne službe Rusije. Ekipa TV kanala "Rusija 1" je posetila obuku elitnog tima za posebne operacije ove službe, te postala prvi medij kojem je bilo dozvoljeno snimanje obuku tajne jedinice. (video iznad) Spoljna obaveštajna služba Rusije je nasledila prvu Glavnu upravu KGB-a još 1991. godine, kada se raspala moćna sovjetska agencija. Sada je zadužena za prikupljanje stranih obaveštajnih podataka i o tome izveštava predsednika.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.