RT: Ministarstvo odbrane Irana potvrdilo ubistvo šefa istraživčkog državnog nuklearnog programa

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2020, 18:12

RT: Ministarstvo odbrane Irana potvrdilo ubistvo šefa istraživčkog državnog nuklearnog programa

Istaknuti iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u napadu ispred glavnog grada Teherana, nakon čega je podlegao ranama u bolnici, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Irana. „Na nesreću, medicinski tim nije uspeo da ga oživi, a rukovodilac i naučnik postigao je visoki status mučeništva nakon godina truda i borbe“, navodi se u saopštenju. Mohsen Fahrizadeh-Mahavadi napadnut je tokom oružanog sukoba njegovih telohranitelja i nepoznatih napadača u gradu Absard, provincija Teheran. U napadu pucnjavom, prethodila je najmanje jedna eksplozija, dodaje se u saopštenju. Iranska organizacija za atomsku energiju prvo je negirala tvrdnje, a portparol Behrouz Kamalvandi rekao je da su svi nuklearni naučnici „na sigurnom“. Fahrizadeh i njegov telohranitelj su, kako se navodi, bili na meti napadača „samoubice“ na ulazu u grad Absard. Na automobil je pucano, ali pre pucnjave njegov automobil zaustavila je eksplozija na Bulevaru Mustafe Homeinija, navodi novinska agencija IFP. Nekoliko drugih osoba takođe je poginulo u napadu, dodaje se u saopštenju, ali informacije nisu zvanično potvrđene. Objavljene fotografije pokazuju olupinu jednog od vozila i drugog automobila izrešetanog mecima, u kojima je bio naučnik. "Danas popodne, naoružani teroristički elementi napali su automobil u kojem je bio Mohsen Fahrizadeh, šef Organizacije za istraživanje i inovacije Ministarstva odbrane", saopštila je iranska vojska. Fahrizadeh, profesor fizike sa Univerziteta Imam Husein, navodno je bio i šef iranskog programa za nuklearno naoružanje. Iranska revolucionarna garda nije posebno komentarisala napad, ali je u saopštenju obećala da će se osvetiti za smrt naučnika. Niko nije preuzeo odgovornost za atentat. Međutim, u saopštenju, ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je da su „teroristi danas ubili eminentnog iranskog naučnika“, i optužio Izrael da je odigrao određenu ulogu u ubistvu.
Terrorists murdered an eminent Iranian scientist today. This cowardice—with serious indications of Israeli role—shows desperate warmongering of perpetrators Iran calls on int'l community—and especially EU—to end their shameful double standards & condemn this act of state terror.
— Javad Zarif (@JZarif) November 27, 2020
 
Pre dve godine, izraelski premijer Benjamin Netanijahu ustvrdio je da je iranski naučnik bio šef navodnog projekta razvoja nuklearnog naoružanja, programa „Amad“ („Nada“). Teheran je više puta insistirao da njegov nuklearni program ima samo miroljubivu svrhu. Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji inspektori nadgledaju iranska nuklearna postrojenja, takođe je saopštila da se program "Amad" završio početkom 2000-ih. Netanijahuova kancelarija u vreme pisanja ovog teksta nije komentarisala napad na iranskog naučnika. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.