RT: Maduro želi vojsku na granici sa Kolumbijom zbog „provokacija“ SAD

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2019, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Maduro želi vojsku na granici sa Kolumbijom zbog „provokacija“ SAD

Izvor: Vostok / RT Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je vojsci da osmisli plan za trajno raspoređivanje snaga do granice s Kolumbijom kako bi se sprečile "provokacije" za koje je optužio SAD da ih planiraju. "Jačanje granice sa Kolumbijom neophodno je kako bi je učinili sigurnom i mirnom", rekao je Maduro, dodajući da će trajno raspoređivanje obezbediti da bude neprobojna. Moramo biti dobro raspoređeni kako bi odbranili našu zemlju, kako bi osujetili svaku provokaciju, koju očekujemo i koju još ne znamo. Zamislite da oni brane svoje morsko područje od naših mornaričkih i vazduhoplovnih snaga“, rekao je on.
"[Kolumbijski predsednik Ivan] Dukue ima planove protiv Venecuele uz podršku američke vlade", izjavio je Maduro na sastanku povodom kraja najvećih vojnih vežbi. Razmeštanje će odmah stupiti na snagu, rekao je Maduro, ukazujući na neposrednu opasnost od provokacije iz Kolumbije. Duke se upravo vratio sa svog putovanja iz Vašingtona, gde je razgovarao o političkoj krizi u Venecueli, obećavajući podršku samoproglašenom "privremenom predsedniku" Venecuele Huanu Gvaidu i njegovoj težnju da smeni Madura sa vlasti. "Moramo dati još jaču podršku (Gvaidu) kako bi vodio Venecuelu", rekao je Dukue na sastanku, dok je Tramp ponovio da razmatra "sve opcije" u Venecueli. Maduro je optužio opoziciju da je poziva "američku invaziju, okupaciju i rat". "Nikada u istoriji se to nije dogodilo", rekao je Maduro. Vašington je otvoreno podstakao vojno rušenje Madura nakon što je američki predsednik Donald Tramp, zajedno sa američkim saveznicima u regionu i Evropi, priznao Gvaida kao "legitimnog predstavnika" venecuelskog naroda. Prošle nedelje, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da će SAD ukinuti sankcije za one oficire koji dezertitraju i pređu na strani Gvaida. Pored pojačavanja pritiska na venecuelansku ekonomiju sa sve većim sankcijama, finansijska sredstva Venecuele u SAD-u su zamrznuta i predata na raspolaganje Gvaidu. Vašington je takođe usmerio "humanitarnu pomoć" na granične prelaze sa Venecuelom, što je Karakas odbacio kao "veliku laž" koja ima za cilj stvaranje "lažnog pozitivnog utiska" i pripremu invazije. Strah Karakas od trojanskog konja koji su maskirani kao humanitarna pomoć nisu neosnovani. Sadašnji američki izaslanik za Venecuelu Eliot Abrams poznat je po tome što je 80-ih godina u Latinskoj Americi pružio materijalnu podršku diktatorima koje su podržavale SAD, uključujući tajno naoružavanje antivladinih gerilaca u Nikaragvi. Neke od isporuka su označene kao "humanitarna pomoć". Rusija, Kina, Turska i brojne druge zemlje koje imaju velike uloge u latinoameričkoj zemlji i dalje stoje uz Madura. Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD da otvoreno guraju venezuelansku vojsku u državni udar sa nedvosmislenom podrškom.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.