RT: Izrael spreman da napadne Iran, kaže ministar odbrane, usred jačanja tenzija sa stalnim neprijateljem

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2021, 16:45

RT: Izrael spreman da napadne Iran, kaže ministar odbrane, usred jačanja tenzija sa stalnim neprijateljem

Izraelski ministar odbrane rekao je da su oružane snage te zemlje spremne da napadnu Iran ako to bude potrebno, dok tenzije dodatno rastu nakon što su u napadu na izraelski tanker za koji je optužen Iran poginule dve osobe. Odgovarajući na pitanje "Inet njuza", da li je Izrael spreman da napadne Iran, izraelski ministar odbrane Beni Gantc je jednostavno odgovorio jednom rečju - "Da". Ministar je rekao da Tel Aviv smatra važnim mobilizaciju međunarodne zajednice da se suprotstavi iranskom uticaju i rastućoj agresivnosti. "Ne možemo označiti Iran samo kao izraelski problem i osloboditi ostatak sveta od ovog pitanja." Ganc je potvrdio da se razgovara i sa savezničkim državama koje podržavaju vojnu akciju protiv Irana. „Svet mora da se nosi sa Iranom, region treba da se nosi sa Iranom, a Izrael takođe treba da odigra svoj deo u ovoj situaciji“, rekao je on. Juče je Ganc, zajedno s ministrom spoljnih poslova Jairom Lapidom, identifikovao osobu za koju veruje da stoji iza prošlonedeljnog napada bespilotnom letelicom u Omanskom zalivu. "Amir Ali Hadžizadeh, komandant vazdušnih snaga Revolucionarne garde Irana, stoji iza desetina terorističkih napada u regionu u kojima se koriste bespilotne letelice i projektili", rekao je Ganc na pres konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova. On je takođe ustvrdio da je Iran udaljen samo 10 sedmica vremena od stvaranja dovoljno materijala za proizvodnju nuklearne bombe, poznatog i kao „vreme proboja“. Tel Aviv traži sazivanje Saveta bezbednosti UN-a zbog napada povezanog sa Iranom u kojem su poginuli Britanac i Rumun. Britanija i SAD su takođe saopštili da veruju da iza napada stoji Iran. Iran je porekao bilo kakvu odgovornost i obećao da će pružiti "snažan" odgovor na sve mere preduzete protiv zemlje nakon što je Velika Britanija saopštila da neće dozvoliti da smrt britanskog mornara ostane nekažnjena. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelski ministar odbrane: "Spremni smo da NAPADNEMO IRAN"

Izvor: Blic, 05.Avg.2021

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc zapretio je danas da je njegova zemlja spemna da napadne Iran, nakon napada bespilotne letelice na naftni tanker, na moru kod obale Omana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.