RT: Iran poslao dva ratna broda u Adenski zaliv da prate komercijalne brodove

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran poslao dva ratna broda u Adenski zaliv da prate komercijalne brodove

Islamska Republika Iran poslala je razarač i nosač helikoptera kako bi zaštitila svoje trgovinske brodove u Adenskom zalivu, usred vojnog nagomilavanja SAD-a u nestabilnom regionu i međusobnih zaplena tankera. Razarač "Sahand" i nosač helikoptera "Kark" poslati su u Adenski zaliv i Omansko more da prate iranske brodove i pruže im bezbednost u međunarodnim vodama, izjavio je iranski kontraadmiral Habibolah Saiari. "Sahand", koji je predstavljen u decembru 2018. godine, najnapredniji je iranski ratni brod domaće proizvodnje. Ima trup od materijala koji otežavaju njegovo otkrivanje i može ploviti mnogo dalje od razarača prethodne klase bez dolevanja goriva. Naoružan je nizom protivbrodskih krstarećih raketa, torpeda i PVO sistemima.

Potez Teherana dolazi usred povećanih tenzija u regionu, kada američki i britanski ratni brodovi plove u Persijskom zalivu i oko njega, pod pretpostavkom da je Iran agresor koji stoji iza junskih napada na dva tankera u Ormuskom moreuzu. Situacija je postala još napetija nakon što je iranski tanker "Grejs 1" (kasnije preimenovan u "Adrian Daria") zaplenjen kod obale Gibraltara od strane britanske mornarice zbog navodnog prevoženja nafte u Siriju i kršenja sankcija EU. Kasnije je pušten, uprkos zahtevima SAD-a da ga ponovo zadrže. Iran je uzvratnim potezom zaplenio britanski tanker u Persijskom zalivu, koji i dalje ostaje u posedu Teherana. U nameri da uguši iransku ekonomiju, administracija američkog predsednika Donalda Trampa je pokušala da proda naftu koju je prevozio tanker. Optužujući Teheran da „sponzoriše terorizam“ i vodi tajni nuklearni program, Vašington je ojačao svoju vojsku u regionu sa još više ljudstva i tehnike, uključujući nosač aviona i teške bombardere. Najpredaniji saveznik Sjedinjenih Američkih Država u Evropi, Velika Britanija, jedina je do sada koja podržava Trampov poziv na međunarodnu antiiransku armadu u regionu. Poslala je tri ratna broda kako bi pojačala svoje prisustvo u regionu poslednjih nedelja, sa ciljem da se "zaštiti pomorski saobraćaj". Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.