Putin delimično odstupio od predloga za reformu ruskog penzionog sistema

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin delimično odstupio od predloga za reformu ruskog penzionog sistema

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da starosna granica za odlazak žena u penziju ne treba da bude povećana na 63 već na 60 godina, čime je delimično odstupio od prvobitnog predloga reforme penzionog sistema koji je izazvao masovno nezadovoljstvo ruskih građana.

"Starosna granica za žene ne treba da bude povećana više nego za muškarce. Zbog toga verujem da je neophodno da se sa osam na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pet godina smanji predloženo povećanje granice za penzionisanje žena", rekao je Putin u televizijskom obraćanju, a prenosi Tass.

Plan ruske vlade da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, i to za muškarce sa 60 na 65 godina do 2028. godine, a za žene sa 55 na 63 godine do 2034. godine, doveo je do protesta pristalica različitih političkih opcija i do pada Putinovog rejtinga na najniži nivo od aneksije Krima 2014. godine, navodi Asošiejted pres.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je u julu predlog spornog zakona u prvom čitanju, ali da bi stupio na snagu, on treba da prođe još dva čitanja u Državnoj dumi, potom mora da ga odobri gornji dom, a zakon postaje tek kad ga potpiše predsednik Rusije.

Putin je danas rekao da bi ruski penzioni sistem bez podizanja starosne granice za odlazak u penziju "pukao i urušio se", ali je predlog zakona u skupštinskoj proceduri ocenio "kao pogrešan".

Uprkos tome, ipak nije odstupio od smanjenja granice za odlazak muškaraca u penziju.

Predstavio je niz mera koje će, po njegovom mišljenju, ublažiti odluke o podizanju granice za odlazak u penziju, i najavio da će u što skorijem roku u parlament biti poslati amandmani na predlog zakona.

Kao jednu od tih mera Putin je naveo da žene koje imaju 37 godina radnog staža i muškarci sa 42 godine staža treba da imaju pravo na prevremeni odlazak u penziju. U predlogu zakona koji je u skupštinskoj proceduri i te granice su više - 40 godina staža za žene, a 45 za muškarce.

Predsednik Rusije je kazao i da je glavni cilj planirane reforme osiguranje stabilnosti penzionog sistema i dodao da promene treba da omoguće ne samo održavanje postojećeg nivoa penzija, već i njihov stabilan rast.

Starosne granice u Rusiji za odlazak u penziju određene su u sovjetsko doba 1932. godine i od tada nisu menjane.

Vlada navodi da je povećanje starosne granice neophodno zbog rasta očekivanog životnog veka u Rusiji, dok protivnici predložene promene opisuju kao pljačku.

Prema statističkim podacima, prosečni životni vek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin delimično odstupio od penzione reforme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Avg.2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da starosna granica za odlazak žena u penziju ne treba da bude povećana na 63 već na 60 godina, čime je delimično odstupio od prvobitnog predloga reforme penzionog sistema koji je izazvao masovno nezadovoljstvo ruskih građana. "Starosna granica...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.